EUR 118,18 USD 95,86 CHF 102,25

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.02.18. :: 118.0868 rsd

Tekst objavljen: 17.03.2014 9:00        


Štednja na računima u banci, novac na tekućem računu, imovina u sefu deo su nasleđa koji se može naslediti kada bliska osoba umre. Međutim, nasleđivanje te imovine može biti prava noćna mora. Razlog je jednostavan, pravna regulativa je i ovom segmentu, kao i u mnogim drugim, krajnje komplikovana.

Evo kako da nasleđivanje štednje ne postane noćna mora

Poslovni odnos banke i klijenta je ugovorom zaštićen, privilegovan odnos koji se zasniva na poverenju. Brojevi računa, iznosi koji se nalaze na računima, kombinacije sefova i podaci o sredstvima i imovini koju neko drži u banci zaštićeni su "bankarskom tajnom".

Savet

Pri pokretanju ostavinske rasprave i sumnje da je iza pokojnika ostala imovina u bankama, od suda tražite da od poslovnih banaka traži podatak o svim vrstama poslova koje su ugovorno vodile sa pokojnikom (tekući računi, devizni računi, štedne knjižice, sef, obveznice, itd...), kako ne biste bili u situaciji da morate dva puta da pokrećete ostavinsku raspravu.
Po pravilu, podaci o štednji se mogu dati na uvid štediši - licu koje je uložilo sredstva u banku. Ali, kako doći do tog podatka, ukoliko je štediša preminuo, a ne postoji ovlašćeno lice za raspolaganje tom štednjom?

Kako banke ne raspolažu podacima o naslednicima, postojanjima testamenta ili drugih ugovora ili dokumenata kojim se regulišu naslednici, ovu tematiku reguliše Zakon o nasleđivanju.

Podatak o iznosu štednje predstavlja tajnu i saglasno zakonskim propisima, posebno Zakonom o bankama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Zakonom o bankama je precizirano da se podatak, koji predstavlja bankarsku tajnu, može dati na zahtev suda.

Prema tome, ukoliko je štediša preminuo, niko nema prava raspolaganja njegovim sredstvima do okončanja ostavinske rasprave.

Naime, po smrti ostavioca, naslednici pred sudom pokreću ostavinsku raspravu. Ukoliko sumnjaju, ili su sigurni, da je pokojnik imao sredstava u nekoj banci, ali ne znaju iznos, u ostavinskoj raspravi se traži od suda da se zvanično obrati toj banci, sa zahtevom da ona, u određenom roku, dostavi sudu podatak, da li to lice (ime i prezime i obavezno jedinstveni matični broj građana - JMBG pokojnika) ima sredstva u banci, na kojim računima i koji iznos.

Ukoliko, pak, naslednici ne znaju kod koje je banke pokojnik imao sredstva, sud se obraća svakoj banci pojedinačno, sa zahtevom za dostavu podataka da li je pokojnik imao štednju i u kom iznosu.Sve banke su dužne da, u datom roku, odgovore na zahtev suda. Po dobijanju odgovora banaka, održava se ročište ostavinske rasprave i određuje naslednik ili naslednici navedene štednje. Nakon pravosnažnosti sudskog rešenja, oni se obraćaju određenim bankama i mogu raspolagati tim sredstvima.

U ovakvim situacijama neretko se dešava da se pri pokretnaju ostavinske rasprave ne spomene određena imovina, odnosno potencijalna imovina (npr. sadržaj sefa). Istovremeno, pojavljuje se i dosta praktičnih problema koji prate prikupljanje dokaza o toj imovini koju treba da nasledite, odnosno brojeva računa, tačan iznos sredstava, brojeve i kombinacije sefova.

Podsećanje

Po članu 221. Stav 1. Zakona o nasleđivanju pravo da nasledite zaostavštinu ne zastareva
Ovo je bitno, jer sve ono što je ostalo posle smrti pokojnika, a nije uključeno u ostavinsku raspravu, odnosno pravosnažno rešenje, iziskuje ponovno pokretanje ostavinske rasprave i dopunu rešenja o istom.

Zvanično, naslednici su određeni posle završene ostavinske rasprave, po dobijanju pravosnažnog rešenja, ukoliko ta štednja bude njime obuhvaćena. Tek sa ovim dokumentom, naslednici mogu da odu i banku i zahtevaju isplatu štednje prema rešenju, predaju sadržaja sefa ili drugih sredstava koja postoje u banci.

Nema potrebe obraćati se Kreditnom birou

Kako je čest slučaj da naslednici ne znaju u kojoj banci i koji iznos je pokojnik imao na štednji, kao ni to da li je štednja u dinarima ili u stranoj valuti, pogrešno je obraćanje Kreditnom birou UBS kako bi dobili te podatke.Kreditni biro ne raspolaže podacima o štednji i iznosu sredstava koje fizička/prvana lica imaju u bankama, već samo podacima banaka, lizing kompanija i drugih pružaoca usluga o obavezama pravnih i fizičkih lica, koje imaju prema pružaocima usluga i o urednosti u izmirivanju tih obaveza.

Kreditni biro ima podatke o stvarnim i potencijalnim potraživanjim pružaoca usluga od fizičkih lica (krediti i jemstvo po njima, tekući računi, debitne i kreditne kartice, lizing ugovori), kao i od pravnih lica i preduzetnika (tekući računi, krediti i jemstvo po njima, eskontovane hartije od vrednosti, potencijalne obaveze - garancije, avali i nepokriveni akreditivi i jemstvo po potencijalnim obavezama.

8 komentara

 1. User image
  Nada J 17.03.2014 10:47

  hvala na ovako jasno formulisanom clanku

 2. User image
  NADA 27.01.2016 19:07

  nasledila sam novac sa još 4 naslednika, interesuje me zašto nemogu podići novac sama/ uslovljena sam sa ostalim naslednicima/ svi smo odlukom suda dobili nasleđeni iznos. hvala

 3. User image
  Klara Kolarić 25.02.2016 17:28

  Pokojnik je za života, par godina pred smrt poklonio osobi koja nije u rodu, jednu svotu novca koja je bila na njegovom deviznom računu, na način da je zatvorio račun, a osoba je u istoj banci otvorila račun i taj novac stvila na taj svoj novi račun, a kasnije je isti zatvorila dignuvši novac . Šalterska službenica rekla je sve je u redu i ovo je pravi darovateljski čin, kako bi to trebalo biti po zakonu.
  Da li osoba o kojoj je riječ mora vratiti taj novac nasljednicima ???

 4. User image
  Dragana 12.10.2016 20:52

  Otac mi je umro pre devet godina.Prilikom ostavinske rasprave majka i ja smo se odrekle stana u korist sestre a ja sam oznacena kao naslednik stedne knjizice i novca u banci .Tada se nismo setile da prijavimo i tekuci racun u jednoj banci preko koje je primao penziju.Da li ja mogu sama da trazim dopunu bez saglasnosti sestre koja ne zivi u Srbiji?

 5. User image
  mili 29.12.2016 13:41

  Bio sam ovlasteno lice za tekuci racun svoga dede . Pidizao o sam pare sa tekuceg racuna dok je deda bio ziv. Da li posle ostavinske rasprave ostali naslednici a bice ih dosta mogu da me terete za podizanje novca i da traze da ih isplatim. Ovlastenje smo ja u pokojni deda napravili u banci.

 6. User image
  Gordana Stojanovic 14.08.2017 21:37

  Otac mi je preminuo i uradjena je ostavinska rasprava medjutim u banci (vojvodjanska) kazu da ne mogu da daju majci da podigne sredstva sa deviznog racuna uz obrazlozenje da je na taj racun i posle smrti moga oca bilo uplata ( ino.penzija-nemacka) i da dok njima "neko" ne povuce naknadno uplacena sredstva oni nece da isplacuju nista bez obzira sto majka trazi da isplate bar nesto od onoga sto je bilo na racunu dok je on bio ziv.Kome da se obratimo? U pitanju je filijala Vojvodjanske banke u Backoj Topoli. Hvala

 7. User image
  srđan 18.01.2018 9:13

  Po završetku ostavinskog posupka pokojnog oca,otišao sam u banku da podignem polovinu novca sa računa,pošto smo sestra i ja jedini naslednici.
  U banci su mi saopštili da je novac u celosti podignut pet meseci posle smrti oca,a pre okončanja ost.postupka.
  Sestra je bila ovlašćeno lice za očev račun,ali sam saznao da posle smrti davaoca ovlašćenja isto više ne važi do okončanja ostavinskog postupka.
  Tamo su mi saopštili da je novac u celosti podignut pet meseci posle smrti oca a pre okončanja ostavinskog postupka.
  Sestra je imala ovlašćenje za očev tekući račun,ali sam saznao da ono ne važi posle smrti davaoca istog.
  Napominjem da sam deset dana posle smrti oca u banku odneo umrlicu i da je službenica stopirala isplatu novca sa računa.
  Molim vas da me uputite šta da preduzmem, jer sumnjam da je neko nezakonito omogućio sestri da podigne novac.

  hvala!

 8. User image
  Kamatica 18.01.2018 10:39

  Poštovani,

  Srđane molimo Vas da nam se obratite na mail office@kamatica.com.

  Srdačan pozdrav,
  Kamatica

Ostavi komentarPovezane teme:
štednja štediše nasledstvo nasleđivanje štednje banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke kamatica