Tekst objavljen: 17.03.2014 9:00        


Štednja na računima u banci, novac na tekućem računu, imovina u sefu deo su nasleđa koji se može naslediti kada bliska osoba umre. Međutim, nasleđivanje te imovine može biti prava noćna mora. Razlog je jednostavan, pravna regulativa je i ovom segmentu, kao i u mnogim drugim, krajnje komplikovana.

Evo kako da nasleđivanje štednje ne postane noćna mora

Poslovni odnos banke i klijenta je ugovorom zaštićen, privilegovan odnos koji se zasniva na poverenju. Brojevi računa, iznosi koji se nalaze na računima, kombinacije sefova i podaci o sredstvima i imovini koju neko drži u banci zaštićeni su "bankarskom tajnom".

Savet

Pri pokretanju ostavinske rasprave i sumnje da je iza pokojnika ostala imovina u bankama, od suda tražite da od poslovnih banaka traži podatak o svim vrstama poslova koje su ugovorno vodile sa pokojnikom (tekući računi, devizni računi, štedne knjižice, sef, obveznice, itd...), kako ne biste bili u situaciji da morate dva puta da pokrećete ostavinsku raspravu.
Po pravilu, podaci o štednji se mogu dati na uvid štediši - licu koje je uložilo sredstva u banku. Ali, kako doći do tog podatka, ukoliko je štediša preminuo, a ne postoji ovlašćeno lice za raspolaganje tom štednjom?

Kako banke ne raspolažu podacima o naslednicima, postojanjima testamenta ili drugih ugovora ili dokumenata kojim se regulišu naslednici, ovu tematiku reguliše Zakon o nasleđivanju.

Podatak o iznosu štednje predstavlja tajnu i saglasno zakonskim propisima, posebno Zakonom o bankama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Zakonom o bankama je precizirano da se podatak, koji predstavlja bankarsku tajnu, može dati na zahtev suda.

Prema tome, ukoliko je štediša preminuo, niko nema prava raspolaganja njegovim sredstvima do okončanja ostavinske rasprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naime, po smrti ostavioca, naslednici pred sudom pokreću ostavinsku raspravu. Ukoliko sumnjaju, ili su sigurni, da je pokojnik imao sredstava u nekoj banci, ali ne znaju iznos, u ostavinskoj raspravi se traži od suda da se zvanično obrati toj banci, sa zahtevom da ona, u određenom roku, dostavi sudu podatak, da li to lice (ime i prezime i obavezno jedinstveni matični broj građana - JMBG pokojnika) ima sredstva u banci, na kojim računima i koji iznos.

Ukoliko, pak, naslednici ne znaju kod koje je banke pokojnik imao sredstva, sud se obraća svakoj banci pojedinačno, sa zahtevom za dostavu podataka da li je pokojnik imao štednju i u kom iznosu.



Sve banke su dužne da, u datom roku, odgovore na zahtev suda. Po dobijanju odgovora banaka, održava se ročište ostavinske rasprave i određuje naslednik ili naslednici navedene štednje. Nakon pravosnažnosti sudskog rešenja, oni se obraćaju određenim bankama i mogu raspolagati tim sredstvima.

U ovakvim situacijama neretko se dešava da se pri pokretnaju ostavinske rasprave ne spomene određena imovina, odnosno potencijalna imovina (npr. sadržaj sefa). Istovremeno, pojavljuje se i dosta praktičnih problema koji prate prikupljanje dokaza o toj imovini koju treba da nasledite, odnosno brojeva računa, tačan iznos sredstava, brojeve i kombinacije sefova.

Podsećanje

Po članu 221. Stav 1. Zakona o nasleđivanju pravo da nasledite zaostavštinu ne zastareva
Ovo je bitno, jer sve ono što je ostalo posle smrti pokojnika, a nije uključeno u ostavinsku raspravu, odnosno pravosnažno rešenje, iziskuje ponovno pokretanje ostavinske rasprave i dopunu rešenja o istom.

Zvanično, naslednici su određeni posle završene ostavinske rasprave, po dobijanju pravosnažnog rešenja, ukoliko ta štednja bude njime obuhvaćena. Tek sa ovim dokumentom, naslednici mogu da odu i banku i zahtevaju isplatu štednje prema rešenju, predaju sadržaja sefa ili drugih sredstava koja postoje u banci.

Nema potrebe obraćati se Kreditnom birou

Kako je čest slučaj da naslednici ne znaju u kojoj banci i koji iznos je pokojnik imao na štednji, kao ni to da li je štednja u dinarima ili u stranoj valuti, pogrešno je obraćanje Kreditnom birou UBS kako bi dobili te podatke.



Kreditni biro ne raspolaže podacima o štednji i iznosu sredstava koje fizička/prvana lica imaju u bankama, već samo podacima banaka, lizing kompanija i drugih pružaoca usluga o obavezama pravnih i fizičkih lica, koje imaju prema pružaocima usluga i o urednosti u izmirivanju tih obaveza.

Kreditni biro ima podatke o stvarnim i potencijalnim potraživanjim pružaoca usluga od fizičkih lica (krediti i jemstvo po njima, tekući računi, debitne i kreditne kartice, lizing ugovori), kao i od pravnih lica i preduzetnika (tekući računi, krediti i jemstvo po njima, eskontovane hartije od vrednosti, potencijalne obaveze - garancije, avali i nepokriveni akreditivi i jemstvo po potencijalnim obavezama.

21 komentara

  1. User image
    Nada J 17.03.2014 10:47

    hvala na ovako jasno formulisanom clanku

  2. User image
    NADA 27.01.2016 19:07

    nasledila sam novac sa još 4 naslednika, interesuje me zašto nemogu podići novac sama/ uslovljena sam sa ostalim naslednicima/ svi smo odlukom suda dobili nasleđeni iznos. hvala

  3. User image
    Klara Kolarić 25.02.2016 17:28

    Pokojnik je za života, par godina pred smrt poklonio osobi koja nije u rodu, jednu svotu novca koja je bila na njegovom deviznom računu, na način da je zatvorio račun, a osoba je u istoj banci otvorila račun i taj novac stvila na taj svoj novi račun, a kasnije je isti zatvorila dignuvši novac . Šalterska službenica rekla je sve je u redu i ovo je pravi darovateljski čin, kako bi to trebalo biti po zakonu.
    Da li osoba o kojoj je riječ mora vratiti taj novac nasljednicima ???

  4. User image
    Dragana 12.10.2016 20:52

    Otac mi je umro pre devet godina.Prilikom ostavinske rasprave majka i ja smo se odrekle stana u korist sestre a ja sam oznacena kao naslednik stedne knjizice i novca u banci .Tada se nismo setile da prijavimo i tekuci racun u jednoj banci preko koje je primao penziju.Da li ja mogu sama da trazim dopunu bez saglasnosti sestre koja ne zivi u Srbiji?

  5. User image
    mili 29.12.2016 13:41

    Bio sam ovlasteno lice za tekuci racun svoga dede . Pidizao o sam pare sa tekuceg racuna dok je deda bio ziv. Da li posle ostavinske rasprave ostali naslednici a bice ih dosta mogu da me terete za podizanje novca i da traze da ih isplatim. Ovlastenje smo ja u pokojni deda napravili u banci.

  6. User image
    Gordana Stojanovic 14.08.2017 21:37

    Otac mi je preminuo i uradjena je ostavinska rasprava medjutim u banci (vojvodjanska) kazu da ne mogu da daju majci da podigne sredstva sa deviznog racuna uz obrazlozenje da je na taj racun i posle smrti moga oca bilo uplata ( ino.penzija-nemacka) i da dok njima "neko" ne povuce naknadno uplacena sredstva oni nece da isplacuju nista bez obzira sto majka trazi da isplate bar nesto od onoga sto je bilo na racunu dok je on bio ziv.Kome da se obratimo? U pitanju je filijala Vojvodjanske banke u Backoj Topoli. Hvala

  7. User image
    srđan 18.01.2018 9:13

    Po završetku ostavinskog posupka pokojnog oca,otišao sam u banku da podignem polovinu novca sa računa,pošto smo sestra i ja jedini naslednici.
    U banci su mi saopštili da je novac u celosti podignut pet meseci posle smrti oca,a pre okončanja ost.postupka.
    Sestra je bila ovlašćeno lice za očev račun,ali sam saznao da posle smrti davaoca ovlašćenja isto više ne važi do okončanja ostavinskog postupka.
    Tamo su mi saopštili da je novac u celosti podignut pet meseci posle smrti oca a pre okončanja ostavinskog postupka.
    Sestra je imala ovlašćenje za očev tekući račun,ali sam saznao da ono ne važi posle smrti davaoca istog.
    Napominjem da sam deset dana posle smrti oca u banku odneo umrlicu i da je službenica stopirala isplatu novca sa računa.
    Molim vas da me uputite šta da preduzmem, jer sumnjam da je neko nezakonito omogućio sestri da podigne novac.

    hvala!

  8. User image
    Kamatica 18.01.2018 10:39

    Poštovani,

    Srđane molimo Vas da nam se obratite na mail office@kamatica.com.

    Srdačan pozdrav,
    Kamatica

  9. User image
    Zorana 27.03.2018 16:36

    Poštovani,majka mi poseduje dinarski ulog na dve štedne partije,kao oročenu štednju u Poštanskoj banci.Interesuje me u slučaju njene smrti i pokretanju ostavine za te dve partije,koliku taksu plaćamo sestra i ja notarima ili sudu?
    Da li se uzima i količina para na računu kao parametar za odredjivanje visine takse?
    Srdačan pozdrav

  10. User image
    Slavica Markovic 03.07.2018 18:14

    Postovani. imala sam orocenu deviznu stednju u Komercijalnoj banci, novac sam podigla pre 4 godine i ugasila racun. Novac je bio nasledstvo moje tetke, kupila sam kucu koja se vodi na moje ime. Ugovor o orocenju nemam, jedini dokaz je kartica kojom sam podigla novac i nalog izbledeli gde stoji iznos i datum o podizanju. Kako mi je muz preminuo, a bio je strani drzavljanin, njegova familija tvrdi usmeno da je on ulozio u tu nekretninu sto nije tacno. Moje pitanje je, kako da se zastitim, odnosno kako da trazim od banke pismeni dokaz da sam imala orocenu deviznu stednju i da sam podigla taj novac u celosti? Trebam da posaljem zahtev na e-mail banci, pretpostavljam, u inostranstvu sam, ali kojoj sluzbi i da li banka izdaje takve "potvrde" dokaze o stednji.
    Zahvaljujem se unapred na odgovoru. S.Markovic

  11. User image
    Sinisa 07.08.2018 15:09

    Pozdrav
    Posle smrti oca nasledio sam novac sa njegovog racuna u banci...
    Da li ja kao naslednik mogu da trazim od banke izvestaj sa racuna,odnosno da saznam sve uplate i isplate za odredjeni mesec,i da li su duzni da to daju?

  12. User image
    Biljana Bebic Lazarevic 07.08.2018 16:32

    Postovanje!Mogu li od Vas saznati sta mi je sve od dokumenata potrebno za pokretanje ostavinske rasprave?U pitanju je ostavina za bankovni racun.Hvala

  13. User image
    Aleksandar Ilic 17.08.2018 13:23

    Postovani,
    moja baka je pozvana kod notara za podelu zaostavstine svog pokojnog brata.

    On nije imao dece, imao je vencanu suprugu, sa kojom je bio u braku oko 4 godine, a od ostalih naslednika pozvali su njhovog drugog brata i po trecem bratu jednog sina i unuke od njegovog pokojnog drugog sina.

    U ostavinskom postupku je trazen od NBS spisak racuna pokojnika, sto su i dostavili.

    U Unikredit banci postoji vise deviznih racuna.

    Mene prvenstveno interesuje da li je neko lice, koje je imalo ovlascenje od pokojnika, imalo pravo da na dan smrti pokojnika podigne novac sa racuna pokojnika i da li je to lice imalo pravo da posle smrti pokojnika i dalje raspolaze novcem sa racuna na osnovu prethodnog ovlascenja datog od strane pokojnika i da sa racuna podize novac ili da na isti uplacuje novac.
    Na racunima je bila veca kolicina novca koja sada nedostaje, a postoje i promene na racunima i posle smrti vlasnika racuna u vidu podizanja novca ili uplate novca, a sve je to radilo lice koje je imalo ovlascenje od pokojnika .

    Takodje me interesuje koji je postupak i kome se naslednici mogu obratiti za informacije o racunima u inostranstvu i stanju novca na tim racunima i za pokretanje postupka za nasledjivanje, s obzirom da je pokojnik bio drzavljanin Republike Nemacke i imao je stedne racune u vise zemalja, gde je naslednicima povrsno poznato na osnovu njegovih prica u kojim zemljama je pokojnik imao racune, ali nije poznat broj racuna i u kojoj banci su bili otvoreni.

    Da li postoji institucija na teritoriji Evrope kojoj se naslednici mogu obratiti za informaciju u kojim zemljama i u kojim bankama je pokojnik imao racune i sa kojim sredstvima, koji ce naslednicima dati informacije sa trazenim podacima i za dalje postupanje u cilju pokretanja postupka i nasledjivanja?

  14. User image
    igor 22.10.2018 12:25

    Majka je orocila pare banci i navela mene i brata kao ovlastena lica i da nama dvojici pripada taj novac mada ima jos brace i sestara dali nakon njene smrti mogu svi to da dele mada je namenila samo ya mene i brata?i dali moye sud tu da promeni nesto u toku ostavinske rasprave?

  15. User image
    Snežana Bakalović 03.12.2018 17:58

    Moje poštovanje!
    Svekar je preminuo 19.10.2018. Bio je depodent Vojvodjanske banke, devizni depodent, jer je primao deviznu penziju preko njih. Sada, posle ostavinske rasprave, kada je verifikovano da je moj suprug zakonski naslednik svog oca, nasledio je i taj devizni račun. Svekar je 02.10. 2018 podigao uplaćenu penziju i preminuo navedenog 19.10. U Vojvodjanskoj banci su nam rekli da oni ne znaju da li je on primao penziju unazad ili unapred, i da samim tim ne znaju da li nam pripadaju neka sredstva sa računa ( jer su nemci uplatili već penziju i u novembru, 02.11. 2018). Rekli su nam da postoji mogućnost da u slučaju primanja penzije unapred, imamo dug ka nemačkom penzionom fondu i da moramo da ga izmirimo da bi devizni račun u Vojvodjanskoj banci mogao da bude zatvoren. I da će nemački penzioni fond da obavesti banku o kojoj sumi je reč. Pa vas molim da nam kažete, šta raditi u oba slučaja? Ako je penziju primao unazad, nadamo se da nam pripadaju bar sredstva za 19 dana u oktobru, jer je bio živ do tog datuma. Ali ako je primana penzija unapred, šta se onda dešava? Hvala unapred. S poštovanjem Snežana Bakalović

  16. User image
    Nikolo 05.03.2020 11:52

    Pozdrav
    Posle smrti oca nasledio sam novac sa njegovog racuna u banci...
    Da li ja kao naslednik mogu da trazim od banke izvestaj sa racuna,odnosno da saznam sve uplate i isplate za odredjeni mesec,i da li su duzni da to daju?

  17. User image
    Goran 06.03.2020 18:14

    Poštovani, dobro veče.
    Pronašao sam deviznu karticu svoje sad već pokojne majke i sumnjam da na njoj ima novca. Banka tvrdi da informacija o stanju na računu ostaje tajna. Kako nisam jedini naslednik, postoji li mogućnost da iznos ostane tajna i na samoj ostavinskoj raspravi kako ostali naslednici, uključujući i mene, ne bi vadili oči jedni drugima ako se radi o većem iznosu? Dakle da se iznos ne objavi javno na ostavinskoj već da se podeli na ravne časti pa koliko god da ima novca?

    Hvala unapred. Goran.

  18. User image
    Dragan Lacmanović 12.03.2020 0:00

    Poštovani,jedan sam od naslednika sredstava sa deviznog računa iza smrti oca.Održano je ročište i sud je doneo odluku da se sredstva sa tog računa dele na četiri dela.Ta odluka mi je potvrđena i zvaničnim rešenjem koji sam od suda dobio.Molim vas da mi odgovorite šta je potrebno da učinim da svoj deo podignem? Drugo pitanje je: imam li pravo da tražim izveštaj o isplatama sa tog računa posle očeve smrti a pre donošenja sudske odluke?Ovo pitam jer je sestra nekoliko meseci pre smrti bila ovlašćena da podiže novac sa tog računa,jer otac zbog bolesti nije bio u mogućnosti da sam podiže novac.Hvala!

  19. User image
    Mile 03.06.2020 12:25

    Postovani

    Mozete li navesti i citirati zakon koji nalaze kako se postupa u slucaju da iza pokojnika ostanu potencijalno nepoznati bankovni racuni.

    Na sudu sam na predlogu ostavinske rasprave napisao nepoznati bankovni racuni ali sudski sluzbenici nisu voljni raditi svoj posao pa bi mi mnogo pomoglo kad bih tacno znao koji zakon koji clan regulise to pitanje

  20. User image
    Rade 22.04.2021 1:14

    Mojoj supruzi je pristigao novac iz inostranstva (madjarske) u potanju je nasledstvo , to nasledstvo se delilo na 4 njih njih 3 su dobili nesto manje od 10.000e i to danas advokat uplatio sutra im legglo na racun svima je to lako islo fok nije red dosao na moju suprugu, zadnja je bila, napokon je advokat iz madjarske uplatio u neku tamo banku novac koji je prosledjen u nasu cuvenu NLB banku pare su su u banci, vec mesec dana al nista ne javljaju niti joj leze na racun, a kada je pridtigao novac u banci u (NLB) odmah su je pozvali da dodje da potvrdi dali je upoznata sa time i da mora doci da potpise brdo papira. Sve je to utedno odradjebo, potpisala je sve potrebne papire ko bi banka slala faksom za BG u glavnu filijalu na proveru neku ili šta već... I od tad evo sad ce mesec dana nista niti javljaju niti zovu nikako da legnu pare na racun. Dali iko zna resenje i koliko je vremena potrebno da se čeka? U pitanju je suma veca od 30hiljada€

  21. User image
    Pavle 29.04.2021 14:08

    Hvala na tekstu i slcno ostalim komentarima molim Vas na odgovor na dva pitanja- u ostavinskoj raspravi notar je sakupio dopise iz banaka sa iznosima ali ti racuni se razlikuju od brojeva racuna koji je izdala centralna banka. Notar sada odbija da napravi zahtev od banke citirajuci da su dokazi dostavljeni neupitni - da li se ovde radi o nesavesnom radu notara ili nesto drugo. Podneo sam zalbu sudu na rad notara ali ne znam po kom osnovu jer nisam dobio resenje o odbijanju zahteva. Unapred zahvaljujem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše nasledstvo nasleđivanje štednje banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana