Tekst objavljen: 26.05.2014 13:30        


Nakon velikih poplava koje su pogodile Srbiju i velike štete koje su izazvale, domaće banke priključile su se apelima za pomoć građanima koji su životi ugroženi i čija je imovina oštećena ili potpuno izgubljena.

Banke pomažu: Evo šta su banke spremile za ugrožene

Kao jedna od prvih mera bilo je odricanje od naplate naknada za uplate za pomoć ugroženima i stradalima u poplavama i mnoge banke su se odmah priljučile ovoj akciji. Istovremeno, mnoge banke su dale i donacije u novcu i neophodnoj robi namenjenoj ugroženom stanovništvu.

Takođe, za građane se poplavama pogođenih prostora, možda i najvažniji doprinos banaka je najava se pripremaju olakšice za građane i firme pogođene poplavama.

To znači da će neke banke omogućiti građanima da od tri do šest meseci obustave otplatu dospelih rata bez obaveze da plaćaju ni ratu, niti glavnicu, ali i ponuditi kredite za sanaciju posledica poplave sa povoljnijim uslovima koji neće sadržati zaradu za banku.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru s predsednicima izvršnih odbora devet najvećih banaka pozvao bankare da koliko god mogu pomognu građanima i privredi na poplavljenim područjima.

- Očekujemo da za ugrožena područja banke predvide posebne kredite sa dužim grejs periodom, bez ili sa malim kamatama, jer samo u ekonomski jakoj Srbiji mogu da posluju jake i zdrave banke - rekao je Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

ProCredit banka

Kako je saopštila ProCredit banka, ProCredit banke u Srbiji, BiH, Bugarskoj, Kosovu, Albaniji i Makedoniji osnovale su poseban fond od 550.000 evra, namenjen direktnoj pomoći građanima čiji su domovi najviše nastradali tokom poplava na području Srbije i Bosne i Hercegovine.

Reč je o inicijativi pod nazivom „Podrška susedima“, a u koju će se, osim svih šest ProCredit banaka u zemljama našeg regiona, uključiti i mnogi njihovi zaposleni. ProCredit banka u Srbiji doniraće u ovaj fond ukupno 250.000 evra, od čega je jedan deo sredstava već uplaćen na namenski račun Vlade Srbije.

Plan je da ProCredit banke u BiH i Srbiji u najkraćem roku distribuiraju sva prikupljena sredstva građanima u pogođenim područjima i to kroz humanitarnu pomoći u hrani, sredstvima za dezinfekciju i ličnu higijenu, ali i u neophodnoj opremi, vozilima, uređajima i građevinskom materijalu.

Sberbanka Srbije

Sberbanka Srbije je za stanovništvo sa poplavljenih područja obezbedila, hranu za bebe, konzerviranu hranu i sredstva za higijenu u vrednosti od 2,5 miliona dinara. Ovaj kontigent robe će biti isporučen Crvenom krstu na lokaciju na kojoj je trenutno najpotrebniji.

NBS bankama: Koristite srednji kurs za kupovinu deviza

Banke su dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s namenskih deviznih računa za pomoć ugroženima od poplave i za otklanjanje posledica te elementarne nepogode, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) i precizirala se da su tom odlukom obuhvaćeni samo namenski računi koje je NBS objavila na svojoj internet prezentaciji.
Takođe, Sberbanka Srbije je ukinula naknadu na sve uplate i prenose sredstava na račune za pomoć nastradalima u poplavama i otklanjanja posledica poplava.

Ove akcije za pomoć su prve od niza aktivnosti banke koje će biti preduzete kako bi se pomoglo onima kojima je to sada najpotrebnije. Sberbanka Srbije je izrazila i svoju punu solidarnost i saosećanje sa građanima sa poplavljenih područja.

Eurobank

Eurobank je već tokom prošlog vikenda krenula sa raznim vrstama pomoći za sve ljude, klijente i zaposlene te banke. Eurobank je uplatila iznos od milion dinara za pomoć ugroženima u vanrednoj situaciji, preko namenskog dinarskog predračuna Vlade Srbije. Dodaje se i da je ovo prva finansijska pomoć za hitnu intervenciju u vanrednoj situaciji, a tokom narednih nedelja banka će nastaviti da upućuje pomoć najugroženijima.

Volonteri naše banke odneli su u prihvatni centar Čukarica najneophodniju pomoć u hrani, robi i sredstvima za ličnu higijenu. Distribucija humanitarne pomoći nastavljena je od početka prošle nedelje prema instrukcijama koje dobijamo iz Crvenog krsta, i nastaviće se dokle god bude potrebe za tim.

Takođe, Eurobank neće naplaćivati proviziju na uplate humanitarne pomoći za ugrožene u poplavi, koje idu preko računa Eurobank, kao ni na gotovnske uplate. Zaposleni Eurobanke koji žive u ugroženim područijima, su svi zbrinuti, Banka im pokriva sve troškove do daljnjeg.

Osim gore navedenog, Eurobank upravo implementira kroz sistem nekoliko posebnih olakšica za sve klijente iz ugroženih područija, a koji u našoj banci imaju: keš, stambene i refinansirajuće kredite, kreditne kartice, kredite za preduzeća. Svakom klijentu će se pristupiti pojedinačno, i na taj način u dogovoru sa njima, olakšati prilikom otplate.

Eurobank poziva sve svoje poslovne partnere, saradnike i klijente da u skladu sa mogućnostima pomognu u ovoj teškoj situaciji.

Banca Intesa

Banca Intesa je donirala ukupno 10 miliona dinara za pomoć ugroženim građanima i saniranje posledica razornih poplava koje su proteklih dana pogodile našu zemlju. Banka je uplatila 5 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave, dok je opštinama koje su se našle u teškoj situaciji tokom vikenda preko Crvenog krsta Srbije uputila donaciju od 50.000 litara flaširane vode i 4 tone hrane u vrednosti od 5 miliona dinara.

Banka Intesa je takođe oslobodila provizije gotovinske uplate i bezgotovinske prenose po osnovu donacija za pomoć ugroženom stanovništvu na posebno otvorene humanitarne račune. Istovremeno, banka je pozvala više od 3.000 svojih zaposlenih da pokažu solidarnost i pruže lični doprinos uplatama na namenski račun otvoren danas u ovu svrhu.

Takođe, kako je saopšteno, svim svojim klijentima iz poplavama pogođenih opština, fizičkim i pravnim licima koja imaju zaduženja u banci, Banca Intesa će obezbediti posebne pogodnosti kako bi im na još jedan način olakšala novonastalu situaciju.

Banka Poštanska štedionica

Bаnkа Poštаnskа štedionicа donela je odluku da neće nаplаćivаti nаknаde zа donаtorske uplаte fizičkih i prаvnih licа u korist deviznog rаčunа Crvenog krstа Srbije zа pomoć ugroženimа u poplаvаmа. Ta banka je, uz to, donirala pet miliona dinara kao pomoć ugroženom stanovništvu u otklanjanju posledica vanredne situacije prouzrokovane poplavom.

Alpha Bank

Alpha Bank Srbija donirala je pomoć u iznosu od 1,1 milion dinara u znak solidarnosti i dubokog saosećanja sa građanima pogođenim poplavama. Banka je sredstva uplatila Crvenom krstu Srbije za pomoć ugroženima i otklanjanje posledica katastrofe.

NBS: Zamena oštećenih novčanica u poplavi bez naknada

Imajući u vidu posledice poplava u Srbiji i očekivanu pojavu većeg broja novčanica gotovog novca (dinara) oštećenih u ovoj prirodnoj katastrofi, Narodna banka Srbije preporučila je bankama da pravnim i fizičkim licima sa ugroženog područja, ove novčanice zamenjuju bez naplate naknade u periodu do 31. avgusta 2014. godine.
Više od 800 zaposlenih Alpha Bank širom Srbije sprovelo je volontersku akciju prikupljanja pomoći u vrednosti od oko 600.000 dinara za građane pogođene poplavama.

Proteklog vikenda, zaposleni te banke angažovali su se kako bi, zajedno sa svojim porodicama, pokazali solidarnost i pomogli sugrađanima kojima je pomoć sada najneophodnija.

U skladu sa preporukama Crvenog krsta Srbije, prikupljena su dezinfekciona sredstva, pelene, sredstva za ličnu higijenu i druge, trenutno neophodne stvari namenjene ugroženim građanima.

Banka je saopštila i da je obezbedila hotelski smeštaj i pokrila troškove boravka za 10 porodica svojih zaposlenih, čiji su domovi oštećeni u poplavama. Procena banke je da će privremeni smeštaj biti neophodan za još deset porodica zaposlenih i ukoliko se obistini, i one će biti zbrinute.

Alpha Bank Srbija je ukinula i naknadu na sve uplate i prenose sredstava na namenske račune Crvenog krsta Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije otvorene radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica poplava. Alpha Bank Srbija naglašava da će i u narednom periodu nastaviti da pomaže nastradalima u nedavnim poplavama.

Sosijete ženeral banka

Sosijete ženeral banka donirala je finansijsku pomoć od 10 miliona dinara koja će biti uplaćena na račun Vlade Srbije, otvoren u tu svrhu. Sredstva će biti usmerena za pomoć ugroženima u poplavama, kao i za sanaciju štete.

Pored toga, zaposleni Sosijete ženeral banke pokrenuli su akciju prikupljanja humanitarne pomoći i novčanih priloga za gradjane ugrožene u poplavama, kako bi pomoć što pre stigla do svih onih kojima je potrebna.

Banka je otvorila namenski tekući račun – dinarski i devizni „Sosijete ženeral solidarnost“, na koji će zaposleni u filijali u Srbiji, ali i zaposleni iz cele Societe Generale grupe, uplaćivati sredstva za pomoć ugroženima.

Svesni da se ova kompleksna situacija nažalost, neće završiti u kratkom roku, Sosijete ženeral Srbija navodi i da će biti spremna da proširi opseg humanitarnih aktivnosti.

Erste banka

Erste banka je saopštila da je kao hitnu pomoć u ponedeljak 19. maja uplatila milion dinara na račun Crvenog krsta Srbije, kao i da se pripremaju i dodatni vidovi podrške ugroženom stanovništvu i klijentima banke iz ugroženih područja.

Uz to se sve uplate fizičkih lica na račune za pomoć Vlade Srbije, Crvenog krsta Srbije i Fonda B92 u Erste Banci realizuju bez naplaćivanja naknade. Ovo se odnosi i na uplate u filijalama i preko servisa elektronskog i mobilnog bankarstva.

Opportunity banka

I Opportunity banka se priključila pomoći najugroženijim građanima Srbije koji su u poplavama koje danima haraju Srbijom izgubili domove, useve ili stada, a u najgorim slučajevima i svoje najbliže.

Izvršni odbor banke doneo je odluku o hitnoj uplati sume od million dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije otvoren za otklanjanje posledica poplave.

Istovremeno, odlučeno je da bude poslat poziv centrali Opportunity mreže u Čikagu, kao i drugim bankama i finansijskim organizacijama u Opportunity mreži za prikupljanje pomoći za otlanjanje posledica poplava u Srbiji.

Vojvođanska banka

Vojvođanska banka je obezbedila preko 10 tona namirnica i najneophodnije opreme u vrednosti od million dinara za ugroženo stanovništvo u poplavama.

Vojvođanska banka ukinula je provizije na sve uplate fizičkih i pravnih lica za pomoć ugroženima u poplavama širom Srbije kao i na sve naknade za plaćanja usmerena za pomoć u Bosni. Građani svoj novac u svim filijalama banke mogu bez naknade uplatiti na tekući račun Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Sekretarijata za finansije i devizni račun Crvenog Krsta Srbije za donacije iz inostranstva.
Pomoć je već u subotu ujutru stigla u Centar za prikupljanje pomoći u Novom Beogradu. Nadležnima je odmah stavljen na raspolaganje smeštaj za ugrožene u edukativnom centru na Paliću.

NBG lizing koji posluje u sastavu NBG grupe donirao je dodatnih milion dinara na račun Crvenog krsta Srbije.

Dodatnu pomoć je tokom vikenda sakupljalo 1700 zaposlenih u više od 100 filijala banke, a prikupljena roba je dopremljena u regionalne centre Crvenog krsta.

Banka se priključila i akciji “Pozovi pomozi” i donirala dodatni million dinara, kako bi se obezbedili svima koji su morali da napuste svoje gradove da se u što kraćem roku vrate svojim domovima.

AIK banka

AIK banka je, takođe, saopštila da su sve uplate sredstava toj banci na ime pomoći za otklanjanje posledica poplava su besplatne. Klijenti AIK banke koji žele da doniraju sredstva na namenske račune Vlade Srbije su oslobodjeni plaćanja naknade na ime izvršenja te usluge.

Rajfajzen banka

Ni Rajfajzen banka ne naplaćuje proviziju za uplate humanitarne pomoći građana i preduzeća.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poplave banke bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana