Tekst objavljen: 20.02.2014 10:30        


Neke banke su spremne da smanje kamate na svoje usluge u dinarima, pre svega na dozvoljeni minus po tekućem računu koji je najskuplji u Evropi sa cenom od 24 do 45 odsto godišnje, pišu Novosti.

Banke sad klijentima nude jeftiniji dozvoljeni minus

Taj list navodi da ovaj proizvod bankarima donosi veliku dobit i teško da će je se svi jednim delom odreći, ali da su pojedini bankari ipak rešili da svojim klijentima ponude bolje uslove.

Odnos referentne kamate centralne banke i aktivnih kamata banaka je relevantan, ali ima često vrlo ograničen uticaj. Često je mnogo značajnije po kojim stopama se banke zadužuju na bankarskom tržištu.
Tako je posle usmene preporuke guvernera Narodne banke Srbije, jedna velika strana banka odlučila da dozvoljeni minus po tekućem računu smanji sa 34 na 24 odsto. Očekuje se da to učine i druge banke.

Među njima je i Poštanska štedionica, koja namerava da u narednom periodu smanji kamate, kako na dozvoljeni minus tako i na gotovinske kredite. Kako kažu u ovoj banci, prenose Novosti, stekli su se uslovi da u ovoj godini kamatne stope na dinare polako krenu nadole.

Iako mnogi smatraju da bi NBS trebalo da zahteva od banaka da smanje kamate na svoje usluge koje su, pre svega u dinarima veoma visoke, iz ove institucije ipak poručuju da to nije u njenoj moći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Administrativno propisivanje prihvataljivih nivoa kamatnih stopa za pojedine bankarske proizvode nije nigde prihvaćeno kao standard ili obrazac opšteg ponašanja, čak ni tokom eskalacije međunarodne finansijske krize, upravo zbog toga što se administriranje tim cenama može vratiti kao bumerang preko restrikcije kreditne aktivnosti - kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

NBS je razgovarala sa bankama kako bi se našla mogućnost da kamate na dozvoljeni minus budu niže. Trenutno, po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga svaki klijent posebno morao bi da bude obavešten o izmeni korišćenja uslova popularne pozajmice, a što bi za banke predstavljalo dodatni trošak.

Traži se model i način kako da se smanje cene korišćenja dozvoljenog minusa, a za to su interes pokazale banke koje imaju veći broj korisnika tekućeg računa i minusa.

Oprezno sa minusom: Dozvoljen ne znači isto što i dobar

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost zaduživanje zaduženje banke klijenti banke klijent banke nedozvoljeni minus kamate na minus dozvoljeni minus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana