Tekst objavljen: 20.05.2015 10:21        


Grčka neće biti u stanju da Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) vrati 1,5 milijardi evra duga koji 5. juna dospeva na naplatu, ukoliko ne postigne sporazum sa međunarodnim kreditorima, izjavio je portparol vladajuće grčke stranke Sirize, Nikos Filis. 

Bez dogovora, Grčka neće moći da vrati dug MMF-u

"Ovo je trenutak kada se pregovori bliže vrhuncu. Peti jun je trenutak istine. Ako do tada ne bude sporazuma koji će rešiti aktuelni problem finansija, oni neće dobiti nikakav novac", izjavio je Filis na grčkoj televizijskoj stanici ANT1, a prenosi agencija Rojters.

"Nema novca za strane kreditore, pošto nam nisu dali nikakva sredstva za godinu dana. Nemamo novca da vratimo dug i to je deo pregovora", izjavio je Filis.

Vlada u Atini će, prema njegovim rečima, osigurati da ima novac za isplatu penzija i plata, pre servisiranja svojih obaveza prema MMF-u.

Zvaničnoj Atini u junu dospeva na naplatu 1,5 milijardi evra duga MMF-u, a trenutno je u pregovorima sa Evropskom unijom i MMF-om o odblokiranju isplate preostale tranše kredita od 7,2 milijarde evra, u zamenu za sprovođenje reformi.

Bez pristupa finansijskim tržištima ili dobijanja dalje pomoći, državna kasa u Grčkoj je svakim danom sve praznija, ocenjuje Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija grčka kriza MMF sporazum sa mmf međunarodni kreditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana