Tekst objavljen: 04.07.2016 11:00        


Britanski ministar finansija Džordž Ozborn planira da smanji porez na dobit preduzeća na ispod 15 odsto, kako bi namamio firme da ostanu u toj zemlji nakon neočekivanog glasanja na referendumu 23. juna za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, piše Fajnenšel Tajms.

Britanija reže korporativni porez na ispod 15 odsto

Ozborn namerava da kreira, kako kaže, "super konkurentnu ekonomiju" rezanjem poreza na dobit za više od pet procentnih poena sa sadašnjih 20 odsto, što bi bila jedna od najnižih poreskih stopa među vodećim ekonomskim silama, navodi se u saopštenju.

"Moramo da se fokusiramo na perspektivu i na kretanje napred i da iskoristimo maksimum onoga s čim raspolažemo", rekao je Ozborn za londonski finansijski dnevni list.

Taj potez, kojim bi porez na dobit bio sveden blizu irske stope od 12,5 odsto, rezultat je zabrinutosti da bi kompanije mogle da pobegnu iz zemlje zbog neizvesnosti koja visi nad budućim britanskim odnosima sa EU.

Glasanje za izlazak iz 28-članog bloka srozalo je vrednost britanske funte u odnosu na dolar i poljuljalo finansijska tržišta.

Avio-kompanije Izidžet, firma IAG koja je vlasnik British Airways i Agencija za nekretnine Fokstons oglasile su se posle toga sa upozorenjima o mogućim posledicama britanske odluke po njihove profite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
british airways porez porez repro stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana