Tekst objavljen: 05.11.2013 9:00        


Devizne štediše su ove godine prilično razočarane kamatama koje banke nude za štednju u evrima. One se kreću od 1,15 do 4,5 posto i kod mnogih banaka su bar procenat niže nego prethodnih godina u Nedelji štednje.

Devizne štediše razočarale kamate, dinare malo ko hoće

Kod dinara imamo sasvim suprotnu priču: stope su skočile i raspon je od sedam do 12 posto. A to se za obe valute odnosi na uloge oročene na godinu dana.

Ko će u priči s dinarskom štednjom bolje proći, štediše ili bankari? Stručnjak s Novosadskog univerziteta Siniša Ostojić kaže da je "dinar nestabilan, podložan visokoj inflaciji i velikim deprecijacijama prema evru i drugim konvertibilnim valutama". – Stepen evroizacije u Srbiji je toliko visok da nema te kamate koja to može promeniti, posebno na kratak rok - dodaje on.
Narodna banka Srbije svake godine pred početak štedne nedelje izlazi s preciznom računicom o tome da se štednja u domaćoj valuti više isplati. Uprkos svemu, štediše ostaju verne evru.

Podaci govore da je kod nas dinarska štednja tek negde nešto više od dva odsto svih uloga. Ni ove godine se ne očekuje zaokret prema dinaru. Ali malih promena nabolje kada su u pitanju depoziti u našoj valuti ipak bi moglo biti.

Mnogo banaka nudi za dinare kamatu od deset posto na godinu. Ima ih koje nude i više. Tako je Oportjuniti banka, sa sedištem u Novom Sadu, ponudila stopu od 12 posto. Istu kamatu nudi i Alfa banka, a Sberbanka ima stepenastu štednju, gde kamata na dinare počinje s osam posto a završava se s 12,73.

Još će mnogo vremena proteći pre nego što se zaboravi inflacija iz 1993. i stara devizna štednja, koja se još uvek vraća klijentima svakog maja.

Kod nas u dinarima štede često stranci koji ovde rade baš u finansijskim institucijama. Oni su u toku, prate kretanja na finansijskom tržištu i za njih je rizik sveden na minimum. Ali kada odlaze, oni dinarske depozite pretvore u evre. Okreni-obrni, sudbinu dinara određuje evro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    Srdjan 05.11.2013 16:02

    Za vikend pogledam ponudu Hipo banke, gde mi stoji ulog i odlucim se da zadrzim reorocim novac tamo. Danas odem i sta me doceka... Od juce su smanjili kamatu za 0,6% posto. Ovo se jos nije dogadjalo da se u toku nedelje stednje kamate svakog dana smanjuju... Odustao sam od orocenja, za tu kamaticu ne isplati mi se rizik da novac bude u banci.

  2. User image
    aleksandar 09.11.2013 20:44

    Ja sam od 2009 imao orocena sredstva u AIK banci (vrednost dvosobnog stana van BG) do sada sam imao interes da drzim u banci,mada sam vec bio prosle godine mislio da razrocim ali sam pristao na tu minimalnu kamatu od 4.5% jer je to donja granica isplativosti a ovo sada je vec bezobrazluk sta nam nude za novac koji oni posle cetvorostruko naplate nekom drugom kome daju nase depozite,razrocio sam jer mi je duplo veci prihod od rente jednog dvosobnog stana a oni neka se snadju za kes na nekoj drugoj strani, pa neka razmisle da li su sada presli svaku meru u podcenjivanju stedisa, kao nude neke usluge vise nego ranije pa ja nisam dao njima uslugu nego kes i trazim kes a ne uslugu !!!

  3. User image
    zoran 11.11.2013 12:44

    Aik banka je imala stvarno najvece kamate,razocaralo me to sto je njihov radnik skidao novac sa nasih racuna.Znaci nije tako sigurno.

  4. User image
    Dejan 12.11.2013 15:05

    AIK Banka je bila ok i imao sam stednju tamo, ali sam je povukao sad kad su se mnooogoo izbezobrazili sa ovako niskom kamatom. Slazem se sa Aleksandrom i ostalima, vise se ne isplati stednja, a AIK i ostale banke nek se zazmisle...VISA GOLD sam imao i pre i imacu je kad ja hocu - za moj novac. Nikakva usluga od njih mi nije potrebna.

  5. User image
    Vladimir 12.11.2013 15:47

    Neko pokusava da nas ubedi da je ovo Svajcarska! Kad im das novac na cuvanje to je sigurica...ko u Austriji npr..xaxaa ko da smo pozaboravljali sve sibicarske trikove monetarnih vlasti u zadnjih dvadesetak godina! Sve u slamaricu, bolje misevi da je pojedu nego glodari da razvuku po kajmanskim ostrvima!

  6. User image
    Vera 19.11.2013 16:19

    Dodjite na zapad pa na 3% kamate platite 40 % porez i naravno ni u snu ne mozes ni sobu da izdas a da ne platis 40-50% poreza.Dragi moji ne moze niko da zivi od kamate a banke ne bi bile tu gde jesu da nemaju neku korist.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke Srbija nedelja štednje 2013 Nedelja štednje banke dinarska štednja devizna štednja kamata na štednju kamate na štednju štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana