Tekst objavljen: 17.04.2014 16:30        


Banke su u 2013. godini sklopile 13 miliona ugovora, a opravdanih prigovora je bilo oko 300 i svi se odnose na kredite u švajcarskim francima, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Dugalić: 300 opravdanih prigovora na rad banaka u 2013.

Dugalić je, komentarišući kolektivnu tužbu koje je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva podnelo proitv Hipo banke, Pireus banke i Eurobanke EFG zbog menjanja kamatnih stopa kredita u švajcarskim francima, rekao da UBS ne pravda greške banaka, i da ako postoji makar jedan opravdan prigovor, to nije dobro.

- Nismo imali priliku da tu tužbu vidimo, ali svakako nije jasno zašto bi neko preko suda pokušavao da istera pravdu ako postoji odluka NBS koju su prihvatile sve banke, a klijenti su to dobili kroz dan dva - rekao je Dugalić na predstavljanju najnovijeg izveštaja Kreditnog biroa UBS, a prenosi Blic.

On je naglasio da su od takvih parnica na dobiti samo advokati, a da klijenti nepotrebno komplikuju.

- Već im je dato to pravo, a oni se upuštaju u sudjenje iako znaju kako to kod nas ide - prvo ročište, drugo ročište, žalbe klijenata ili banaka... - kaže Dugalić.

On je naveo primer Mađarske gde je mnoštvo klijenata uzelo stambene kredite indeksirane u švajcarcima, a sada za to snose posledice.

Tamo je, kako prenosi Blic, Ustavni sud odlučio da je kreditiranje u stranoj valuti po zakonu i da svi koji su se zadužili u švajcarcima, iako su mogli da se zaduže i u forintama, sada moraju da snose posledice.

- Ista logika važi i kod nas. Nije postojala zakonska obaveza koja bi sprečavala zaduživanje u francima i klijenti su se za to opredeljivali. Nisu banke za to krive - poručio je Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke Udruženje banaka Srbije UBS veroljub dugalić bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana