Tekst objavljen: 04.05.2018 15:06        


Privredni rast Srbije će se ove godine ubrzati do najvišeg nivoa za deset godina, procenila je Evropska komisija u prolećnoj prognozi.

EK: Privredni rast Srbije će se ove godine ubrzati

Evropska komisija rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2018. godini prognozira na 3,3 odsto, dok je 2017. bio 1,9 odsto, a 2019. godine bi rast BDP trebalo da dalje ojača, na 3,5 odsto.

Prema proceni Brisela, domaća potrošnja u Srbiji nastaviće da jača zahvaljujući potrošnji i investicionim aktivnostima uz podšku priliva direktnih stranih investicija.

Međutim, iako se očekuje dalji rast izvoza iz Srbije, neto doprinos izvoza rastu verovatno će ove godine ponovo biti negativan zbog snažnog uvoza.

Inflacija će se posle pada početkom 2018. godine, polako vratiti u centar ciljanog okvira centralne banke, prognozira Evropska komisija.

Evropska komisija navodi da je 2017. godine prvi put za više od deset godina konsolidovani vladin budžet bio u suficitu i da preliminarni podaci za prvi kvartal 2018. godine ukazuju na nastavak trenda prihoda boljih od očekivanih.

S obzirom na nedavno povećanje plata i penzija, u prognozi Brisela se za naredne dve godine predviđa manji budžetski suficit, a rezultat će biti biti pad i ostanak vladinog duga ispod 60 odsto BDP.

Međutim, upozorava Evropska komisija, dobre fiskalne perspektive i rastući pritisci potrošnje, i dalje će biti izazov za vladu koja nastoji da očuva strogu kontrolu tekuće potrošnje, posebno platama u javnom sektoru i rashoda za penzije.

Neizvesnosti budućeg kursa fiskalne politike doprinose i završetak stend-baj aranžmana Srbije sa MMF i disfunkcionalni fiskalni propisi.

Pored toga, u Srbiji nisu završene reforme poreske i i javne administracije i državnih preduzeća, što može da utiče na budžet, ukazala je Evropska komisija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miloš 06.05.2018 7:35

    Svaka čast Vučiću:)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija evropska komisija privredni rast srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana