Tekst objavljen: 09.12.2013 11:15        


Nekvalitetna stolarija, sanitarije, loš parket i instalacije su problemi sa kojima se kupci novih stanova sve češće suočavaju. Tako investitor na stanu od oko 50 kvadratnih metara može da uštedi od dve do tri hiljade evra, a kupac na nadoknadu štete može da računa samo ako propusti postanu vidljivi u garantnom roku koji obično traje najviše dve godine.

Gde mi živimo:  Kineska stolarija, ukrajinski parket...

Završni radovi na stanovima su deo u procesu izgradnje u kome investitori danas najčešće pokušavaju da uštede, zbog čega je svaka kupovina stana - avantura. Na prvi pogled često sve izgleda odlično, ali se često dešava da samo nakon mesec dana od useljenja propusti investitora postanu veoma vidljivi.

Takvo iskustvo imala je Danijela S. iz Beograda koja se pre nešto više od godinu dana uselila u novi stan. Kao i većina građana kupila ga je na kredit, u fazi izgradnje. Vrlo brzo nakon useljenja usledila su neprijatna iznenađenja. - Zidovi u stanu deluju ravno, ali je majstor, kada je uzimao mere za ormane i kuhinju, imao velike primedbe. Keramičar koji je radio kuhinju, postavio je i oštećene pločice. Parket koji je moj deda stavio u kuću pre 50 godina bolje izgleda i nema oštećenja kao ovaj novi - objašnjava Danijela.
Građevinski stručnjak Goran Rodić kaže da je osnovni problem taj što se veliki deo te robe poput sanitarija, kvaka, vrata, prozora, parketa pa čak i instalacija kupuje na crnom tržištu. Ti materijali nemaju sertifikate, niti bilo kakve garancije o kvalitetu.

- U nove stanove se danas stavljaju kineski jeftini materijali. Najopasnije je što je i instalacija uglavnom lošeg kvaliteta, što može da izazove požar. Nema više klasičnog parketa, stavljaju se laminati, pa čak i plastične kade i pločice koje ko zna ko je proizveo. Imali smo slučaj u jednom beogradskom naselju da se u kineskom parketu pojavio žižak i sve je moralo da se menja - objašnjava Rodić.

On napominje da izvođač mora da da garantni rok za ugrađeni materijal i izvedene radove. Taj garantni rok je obično dve godine, i u tom periodu je u obavezi da otklone sve nedostatke.

Neprijatna iznenađenja mogu da se izbegnu ukoliko kupac i investitor naprave kvalitetan ugovor. U njemu je moguće navesti sve uslove koje bi investitor trebalo da ispuni - od kvadrature do pločica u kupatilu. Ono što obavezno treba proveriti je i da li investitor poseduje dokumentaciju i odobrenje za gradnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija stanogradnja gradnja stanova nekretnine nekretnina jeftini stanovi jeftine nekretnine kupovina stana stanovi stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana