Tekst objavljen: 07.12.2016 10:35        


Grčke vlasti su odbacile poziv međunarodnih kreditora da zvanična Atina nastavi sa primenom bolnih mera štednje i posle 2018. godine. "Vlada u Atini je odlučna da nastavi pregovore sa članicama evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom, ali odbija da prihvati mere koje se tiču perioda posle 2018. godine", izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, prenosi agencija Frans pres.

Grci odbili da produže mere štednje posle 2018. godine

Njegovi komentari dolaze samo dan pošto su kreditori iz evozone odobrili set kratkoročnih mera pomoći Grčkoj, u znak nagrade Atini za uspešno zaključenje poslednje runde budžetskih i ekonomskih reformi u okviru ogromnog programa pomoći - trećem od 2010. godine.

Te mere podrazumevaju produženi rok otplate kredita i prilagođavanje na kamatne stope, prenosi AFP.

Kreditori iz evrozone traže od Grčke, u okviru 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći, da sprovede opsežne reforme i proda državnu imovinu, ali pregovarači do sada nisu uspeli da se dogovore o reformama u oblasti radnog zakonodavstva i energetike, odnosno o grčkim fiskalnim ciljevima za 2018. godinu.

Dogovor bi omogućio razgovor o značajnim merama za ublažavanje grčkog duga, koji iznosi oko 180 posto bruto domaćeg proizvoda, najviše u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja 2018. Grčka dogovor Grčke i MMF grčke reforme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana