Tekst objavljen: 04.11.2013 9:15        


Nedelja štednje traje do kraja sedmice, a uprkos besparici štednja i dalje raste a građani su svesni da je vreme visokih kamata prošlost, bar kada su u pitanju evri. Pretpostavlja se da se čak tri milijarde evra čuva kod kuće.

Iako se štednja sve manje isplati, Srbi sve više štede

Štednja građana u bankama je gotovo osam i po milijardi evra. U proteklih dvanaest meseci, devizna štednja se uvećala za gotovo šest odsto ili za 470 miliona evra, a dinarska za čak 32 odsto ili za šest milijardi dinara.

Devizne kamate za razliku od dinarskih dodatno se oporezuju sa 15 odsto. Zato nije čudo da i stranci bankari još vide Srbiju kao dobro mesto za svoje uloge. - Uvek je pitanje da li štedeti u dinarima ili evrima, nekada je to rizik nekada ne, ali videli smo da je dinar duže vreme stabilan prema evru. Veoma je važno da kada odobravate kredite uskladite oročenosti izvora i pozajmica, vodeći računa o rizicima prebacivanja jedne valute u drugu - kaže Frederik Kuen, predsednik IO Sosijete ženeral banke, i dodaje da "naravno da kao Francuz štedi ovde u Srbiji".
Narodna banka Srbije pozvala je banke da se uzdrže od nelojalne konkurencije i privlačenja klijenata visokim kamatnim stopama na štednju, građane da se umesto kamatama, rukovode sigurnošću uloga.

Poslovne banke uglavnom su poslušale preporuku Narodne banke Srbije da smanje kamate posebno one na deviznu štednju. Međutim, i banke su se dosetile pa su to nadomestile vrednim poklonima od muzičkih uređaja do lap top računara.

- Mi nismo ni prošle, a ni ove godine povećavali kamate u nedelji i mesecu štednje zbog toga što se na srpskom štednom tržištu formirao stav da je na prvom mestu sigurnost uloga, zatim raspoloživost uloga, odnosno konfor u njegovom korišćenju, i tek na trećem mestu dovoljno intersantne kamate - kaže Goran Milićević iz Komercijalne banke.

Upravo dinarska štednja je u proteklih dvanaest godina bila uglavnom isplativija. Da ste u prošloj godini oročili 100 hiljada dinara kamata bi bila za oko 6.000 dinara ili za 53 evra veća nego za istu oročenu sumu u protvrednosti u evrima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    sasha 04.11.2013 11:07

    Od ovog podatka povecanje stednje 6%, treba odbiti vrednost proslogodisnjih kamata, sto bi dalo priblizno isti iznos, tako da ne vidim neko stvarno povecanje stednje, tih 470 mil evra uglavnom cine kamate.

  2. User image
    DEKI 25.11.2013 16:04

    Srpska banka je trenutno najbolja banka i po pitanju kamata i prema profesionalnom odnosu prema svojim korisnicima. Rekao bih jedina koja zna da investira novac u privredu srbije a to su sigurno i stedise prepoznale:)
    Jaka a domaca, za jaku srbiju :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše Nedelja štednje nedelja štednje 2013 kamate na štednju kamata na štednju banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana