Tekst objavljen: 03.11.2022 16:20        


Inflacija u Turskoj porasla je u oktobru 17. uzastopni mesec, dostigavši 85,5 posto na godišnjem nivou, vođena daljim skokom cena hrane i energije, pokazuju današnji zvanični statistički podaci

Inflacija u Turskoj premašila 85%


Potrošačke cene su na mesečnom nivou zabeležile rast od 3,54 posto.

Cene hrane u Turskoj su prošlog meseca bile za 99 odsto više nego u oktobru 2021. godine, troškovi stanovanja su porasli za 85 procenata, a transport za 117 posto, objavio je turski institut za statistiku.

Indeks cena domaćih proizvođača zabeležio je rast od 157,69 posto na godišnjem nivou i 7,83 procenta na mesečnom.

Dramatičan rast troškova života u zemlji od 85 miliona žitelja nastavlja se nesmanjenim tempom skoro dve godine, u tandemu sa znatnom devalvacijom nacionalne valute lire.

Lira je danas uglavnom mirovala prema dolaru i trgovala se na nivou od 18,61 za dolar. Na godišnjem nivou je izgubila više od 28 odsto vrednosti prema dolaru, a u 2021. je pala za skoro 50 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne dozvoljava podizanje ključne kamatne stope, pri čemu insistira na stavu da bi to štetilo ekonomiji. Ekonomisti i kritičari, pak, navode da njegova politika šteti liri, da podstiče inflaciju i raspiruje valutnu krizu.

Turska centralna banka je 20. oktobra smanjila ključnu kamatu za 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 posto na 10,5 procenata, uprkos inflaciji koja je tada iznosila više od 83 odsto, navodi američki medij.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turska turska lira inflacija rekordna inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana