Tekst objavljen: 02.09.2016 9:12        


Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da će ekonomske reforme u Srbiji biti nastavljene uz veće uvažavanje glasa privrednika, okupljenih u Privrednoj komori Srbije, a njen predsednik, Marko Čadež, je poručio da će komora biti moderan i efikasan servis privrede koji će inicirati i pratiti reforme.  

Knežević: Nastavljamo reformu zajedno sa privrednicima

Knežević je rekao novinarima da su mala i srednja preduzeća najveći potencijal srpske privrede, s obzirom na to da ima oko 350.000 tih preduzeća i da u njima radi oko 850.000 ljudi.

"Da li ima nešto prirodnije nego da novi ministar privrede poseti prvo asocijaciju privrednika i razgovara o budućoj saradnji. Želimo da ona ide na viši nivo, naglasio je ministar.

On je kazao da je na vladi da obezbedi mir i političku stabilnost, ali i da na makroekonomskom nivou nastavi sa ekonomskim reformama.  Sve što je premijer Aleksandar Vučić izneo u ekspozeu mi ćemo kao ministarstvo sprovoditi, ali nam je potrebno mišljenje privrednika i infrastruktura PKS, koja će nam dosta olakšati posao, rekao je Knežević.

Knežević ističe da Ministarstvo privrede neće da razgovara o svemu tome sa akademskog nivoa već da želi konkretno da utvrdi koji problemi tište naša mala i srednja preduzeća. Što jeste najveći potencijal naše privrede, pošto ima 350. 000 tih preduzeća u kojima radi oko 850. 000 ljudi. U svakom desetom da zaposlimo po jednog čoveka to je skoro 40.000 novozaposlenih, a to je prioritet da obezbedimo da naši građani žive mnogo bolje, naveo je Knežević.

On je rekao da će sa PKS održavati nedeljne sastanke na najvišem nivou.  Mislimo da će naša saradnja u narednom periodu biti mnogo uspešnija i bolja nego do sada, iako je i do sada bila jako dobraĆ dodao je ministar.

Čadež je rekao da mu je velika čast da što je Knežević zvanično posetio PKS, najveću poslovnu asocijaciju privrednih subjekata.  Mnogo toga je pred nama, kada je u pitanju zajednički rad na unapređenju poslovne klime, povezivanju privrede i države i unapređenju dijaloga između privrede i Vlade. U proteklih godinu dana dosta toga smo uradili na tom planu. Važno je da je Ministarstvo spremno da čuje privrednike, važno je da budemo u stalnoj komunikaciji kako bi država mogla da kreira politike za one koji će te propise sutra živeti u svakodnevnom poslovanju, naglasio je Čadež.

On je rekao da će PKS uskoro biti potpuno reorganizovana po austrijskom modelu, s obzirom da od 1. januara počinje da funkcioniše novi jedinstveni sistem PKS.  Jedna po jedna komora ulazi u komorski sistem, postaje jedinstvena organizacija, optimizovana. Cilj je da postanemo efikasan, jedinstven servis privrede. Do sada su regionalne komore radile nezavisno jedna od druge, a sada pravimo efikasan sistem i centre kompetencije za privredu. Suštinski radi se o decentralizaciji usluga, istakao je Čadež.

Privrednici će u novom sistemu poslove završavati na regionalnom nivou ili iz svoje kancelarije elektronskim putem, umesto da po dokumenta dolaze u Beograd. Do sada su regionalne komore radile nezavisno jedna od druge, a u buduće će biti deo efikasnog sistema sa decentralizovanim uslugama, dodao je Čadež.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministar PKS Privredna komora Srbije Čadež ministar privrede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana