Tekst objavljen: 29.09.2017 12:49        


Najveća kineska internet prodavnice "Alibaba" veoma ozbiljno razmatra otvaranje logističkog distributivnog centra u Srbiji, čime bi se skratio rok isporuke robe sa 17 dana na 17 sati, a zainteresovani su i za razvoj platformi za elektronsku trgovinu i turizam, saznaje "Blic".

Koje bi sve posledice imao dolazak Alibabe u Srbiju

Predstavnici najveće kineske internet prodavnice posetom Regionalno poštanskom logističkom centru "Beograd" Pošte Srbije, pokazali su interes za otvaranje logističkog distributivnog centra u Srbiji, kao i za razvoj platformi za elektronsku trgovinu.

U decembru biće nastavljeni dalji pregovori sa Kinezima. A koliko je prisustvo ovakve kompanije svetskog renomea značajno, ilustruju i podaci o kapacitetu najveće svetske onlajn trgovine s preko 800 miliona proizvoda i više od 400 miliona korisnika. Ilustrativan je i podatak da su u jednom danu, širom sveta, poslali 200 miliona pošiljaka u vrednosti od desetak milijardi dolara.

Alibaba već ima logistički centar za Evropsku uniju i nalazi se u Frankfurtu, ali su tokom posete Beogradu pokazali interes i da otvore jedan u Srbiji.

Za našu zemlju to bi značilo ozbiljan ekonomski iskorak, pre svega imajući u vidu da se putem Regionalnog poštansko-logističkog centra "Beograd" godišnje distribuira kroz Srbiju oko milion i po komada robe, od čega je čak jedna trećina roba poreklom iz Kine, koja je putem elektronske trgovine poručena.

- Saradnjom sa kompanijom "Alibaba" omogućilo bi se značajno skraćenje roka za isporuku robe kupljene putem ove platforme, a što bi dovelo do povećanja broja pošiljki. Sa ovakvom saradnjom taj rok bi se sveo na 17 sati, a trenutno je rok isporuke za tu robu 17 dana - ističe Tatjana Matić.

Otvaranje logističkog centra "Alibabe" u Srbiji bila bi moguća ne samo distribucija robe koja se proizvodi u Kini na druga tršišta već i srpskih proizvoda, koji bi mogli da se plasiraju na kineskom tržištu gde bi imali veću dostupnost. Eto velike šanse za mikro, mala i srednja preduzeća. Ali veća dostupnost kineske robe kod nas, značiće i konkurenciju za srpske firme. Jer zna se da je kineski proizvod uglavnom jeftiniji.

Ranije je bilo navoda da je "Alibaba" zainteresovana za otvaranje logističkog centra u Zadru u Hrvatskoj, kao i u Budimpešti u Mađarskoj. Kao najveća prednost zadarske privrede zone navodi se to što se u radijusu od oko sedam kilometara nalazi morska luka i aerodrom, autoput i železnica.

S druge strane, osim za Hrvatsku "Alibaba" je pokazala interesovanje za ulaganje u Mađarsku, a navodno je tamošnji premijer Viktor Orban lično ugostio kinesku delegaciju.

- Glavna prednost Srbije u odnosu na zemlje u regionu jeste to što mi već imamo distributivni centar koji je izgrađen u skladu sa savremenim standardima i u koji je uloženo 40 miliona evra - ističe Tatjana Matić.

Naša sagovornica ukazuje da Srbija mora i dalje da radi predano na unapređenju putne i železničke infrastrukture. Kineze je naročito zanimala izgradnja železnice Beograd-Budimpešta, kao i podsticaji koje država daje stranim kompanijama.

U decembru, planirano je da predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na čelu sa Rasimom Ljajićem, ministrom i potpredsednikom Vlade, posete Kinu i sedište "Alibabe", a tada će biti reči i o njihovoj platformi za "e-turizam".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
promet robe distribucija Srbija alibaba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana