Tekst objavljen: 26.11.2015 12:40        


Fiskalne i strukturne mere Vlade Srbije, predložene u aranžmanu koji je početkom godine zaključen sa MMF, idu u smeru podrške dugoročnom privrednom rastu, ukazao je danas ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Ernesto Kriveli.  

MMF: Fiskalne i strukturne mere doneće privredni rast

Kriveli se, u izjavi Tanjugu, osvrnuo i na jesenji izveštaj evropskog odeljenja MMF-a za Centralnu, Istočnu u Jugoistočnu Evropu, koji sadrži preporuke kako voditi fiskalnu politiku u tim zemljama, kako bi ona dovela do dugoročnog ekonomskog rasta. U tom kontekstu, naveo je da Srbija prolazi kroz značajan proces fiskalnog prilagođavanja.

"Ove godine ste imali veliko fiskalno dostignuće, a najvažnije je da se tako i nastavi. Nastavite da, sa konkrentnim planom, jačate javne finansije u kontekstu aranžmana sa MMF", rekao je Kriveli.

On je naveo da je potrebno nastaviti s reformom penzionog sistema, smanjenjem broja zaposlenih i reformom u javnom sektoru, ali uz uveravanje da državna preduzeća neće predstavljati dodatni teret po budžet.

Kriveli je, s druge strane, istakao da MMF podržava efikasno trošenje budžetskog novca na oblasti poput obrazovanja ili infrastrukture.

"To su mere koje generalno podržavaju dugoročan ekonomski rast", objasnio je on.
Upitan da komentariše navode koji se sve češće čuju u javnosti da je potrebno smanjiti porez na rad, a povećati PDV, on je rekao da iz perspektive dugoročnog rasta, ima poreza koji su više i manje "prijateljski".

Doprinosi, koji su deo poreza na rad su, prema njegovim rečima, negativni po privredi rast, dok je PDV pozitivan i zato bi neke zemlje, ako je to moguće, trebalo da da preusmere izdavanja za doprinose ka porezu na potrošnju.

"Poreska politika je na kraju politička odluka. Način da se podignu prihodi bi mogla da bude reforma u vidu promene visine poreskih stopa, a drugi način je da se poveća efikasnost poreske administracije kako bi se povećala i naplata poreza", objasnio je Kriveli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija budžet porezi aranžman sa mmf misija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana