Tekst objavljen: 13.02.2022 9:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara ove godine 16,11 milijardi evra i bile su za 343,7 miliona evra niže nego na kraju 2021, objavila je NBS

NBS: Devizne rezerve na kraju januara dostigle 16,11 milijardi evra


Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 140,4 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) oznosile su na kraju januara 13,47 milijardi evra i u odnosu na kraj prošel godine su manje za 226,4 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS uticale su aktivnosti centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu sa iznosom od 240 miliona evra, usled pojačane tražnje za devizama, pre svega uvoznika energenata.

Pored toga, na smanjenju bruto deviznih rezervi uticalo je povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 161,5 miliona evra, kao i neto razduženje države od 13,1 milion evra po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 45,7 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Neto tržišni efekti su u januaru bili pozitivni u iznosu od 25,2 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 531,1 milion evra i bio je za 395 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Vrednost dinara prema evru je u januaru ostala gotovo nepromenjena. Zabeležena je sezonski karakteristična pojačana tražnja za devizama, pre svega uvoznika energenata, koja predstavlja nastavak intenzivnije kupovine deviza ovih kompanija prisutne od oktobra prošle godine.

U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je u januaru bila neto prodavac deviza na međubankarskom deviznom tržištu (340 miliona evra), navodi se u saopštenju NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
devizne rezerve devizne rezerve nbs januar domaća ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana