Tekst objavljen: 06.02.2022 16:00        


Novi bauk inflacije kruži Evropom

NBS i dalje zaoštrava monetarnu politiku, da li preti inflacija?


I najrazvijenije ekonomije poput Nemačke muče muku sa poskupljenjima. Veće cene postale su i trend i u čitavom svetu, a Srbija i dalje vodi oštru monetarnu politiku. Potezi koje povlači centralna banka na čelu sa Jorgovankom Tabaković dokaz su da inflacija nije nešto što samo treba posmatrati, već i da je potencijalna pretnja na koju treba regovati i protiv koje se treba boriti.

Iako su analitičari očekivali da će ovog januara usporiti rast inflacije u evrozoni, desilo se upravo suprotno – ona je oborila i decembarski rekord. Umesto da se smanji na 4,4 odsto, ona je porasla na 5,1 odsto. Drugim rečima, toliko su troškovi života u monetarnoj uniji porasli u januaru. Rast cena predvodilo je ponajviše poskupljenje energije, hrane, alkohola i duvana.

Poskupljenja gledamo i u Srbiji duže vreme. Dobar potez države jeste ograničenje cena osnovnih životnih namirnica poput brašna i ulja i tu naše građane već duže ne boli glava. Nismo gledali ni poskupljenje struje i gasa i tu smo takođe u prednosti u odnosu na mnoge druge zemlje. Istovremeno gledamo poskupljenje goriva čija se cena delimično formira na svetskom tržištu, ali i mnogih drugih kućnih i vankućnih potrepština.

Da poskupljenja postoje ne spori ni centralna banka Srbije.

Narodna banka Srbije, na čelu sa Jorgovankom Tabaković, prvi put je pre tačno pet meseci i zvanično zaoštrila svoju monetarnu politiku. A, iza nove odluke centralne banke, za koju se tada reklo da je prva ovakve vrste, stajali su upravo pojačani inflatorni pritisci.

Sada NBS ponovo ne spori da preduzima sve mere kako bi reagovala na povećanje inflacije. Kako je istakla, od sredine septembra reagovala je pooštravanjem monetarnih uslova (povlačenjem dinarske likvidnosti i povećanjem osnovne kamatne stope). U centralnoj banci istovremeno navode da inflacija dobrim delom dolazi kao posledica faktora na koje svojim merama ne može da utiče".

Dobra vest je da NBS, kako su nedavno rekli, u drugoj polovini ove godine, očekuju povratak inflacije prvo u ciljani okvir na nivo od tri posto, a zatim i na nivo ispod centralne vrednosti cilja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Hrvatskoj preti cunami poskupljenja

Nakon poskupljenja hrane, goriva i energenata Hrvatsku čeka ogroman talas poskupljenja svih mogućih usluga, pišu tamošnji mediji.

Mnoge zanatlije, poput frizera, kozmetičara, automehaničara, građevinara od njih upozoravaju da će brojna poskupljenja dovesti do katastrofalnih posledica kao što su zatvaranje radnji i gubitak radnih mesta.

Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja iz sekcije frizera, najavio je poskupljenje frizerskih usluga. “Moramo pratiti ostala poskupljenja da bismo opstali. Najviše će nastradati mali frizerski saloni, kazao je Zanetti za Index.

Upozorava i guverner Banke Engleske

Guverner Banke Engleske Endru Bejli upozorio je danas na rizik da inflacija, koja je već dostigla 30-godišnji maksimum u Britaniji, izmakne kontroli ako se ne ograniči povećanje plata.

- Ne kažem da niko ne treba poveća plata, da me pogrešno ne shvatite, već kažem da moramo da pokažmo suzdržanost u pregovorima o platama, inače će inflacija izmaći kontroli, rekao je Bejli u intervjuu za radio Bi-Bi-Si (BBC).

BoE je saopštila da će inflacija, koja je u decembru iznosila 5,4 odsto, u aprilu dostići oko 7,25 posto, nakon čega bi trebalo da počne da se smanjuje, i da će prihodi domaćinstava po osnovu radnog odnosa nakon oporezivanja pasti za 2,0 procenta ove godine, najviše u jednoj kalendarskoj godini od 1990.

Bejli je rekao da centralnoj banci predstoji "veoma teško balansiranje" u ekonomskom smislu između bolnog pada životnog standarda i borbe za smanjenje inflacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije inflacija domaća ekonomija engleska Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana