Tekst objavljen: 11.05.2015 12:08        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5  poena, tako da ona od danas iznosi 6,5 odsto.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,5 poena

Odluku da smanji referentnu kamatnu stopu Izvršni odbor je doneo imajući u vidu da se inflacija kreće ispod donje granice cilja, kao i da su inflatorni pritisci i dalje niski. Takva kretanja rezultat su niske agregatne tražnje i izostanka većih troškovnih pritisaka, čemu doprinosi izuzetno niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda, ali i nizak rast regulisanih cena. Inflaciona očekivanja koja su stabilizovana u granicama cilja duže od godinu dana dodatno su snižena u poslednjih nekoliko meseci.

Izvršni odbor je konstatovao da su i kretanja u međunarodnom okruženju povoljnija i da se povećava globalna likvidnost usled kvantitativnog popuštanja ECB-a, ali i odloženog povećanja referentne kamatne stope FED-a. Uz povoljnije cene sirovina i energenata, to doprinosi izvesnijem ekonomskom oporavku naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera i smanjuje rizike koji mogu doći iz međunarodnog okruženja.

Po oceni Izvršnog odbora pozitivni efekti mera fiskalne konsolidacije, uz aranžman sa MMF-om, potvrđuju usmerenost nosilaca ekonomske politike ka jačanju javnih finansija i obezbeđenju održivog oporavka domaće ekonomije. Istovremeno, time se doprinosi povoljnijoj percepciji investitora i njihovom povećanom interesu za ulaganja u Srbiju.

Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama NBS, kojom je smanjen koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa ± 2,5 odsto na ± 2,0 odsto. Ova mera, po oceni Izvršnog odbora, treba da doprinese stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu.

Izvršni odbor je usvojio i majski Izveštaj o inflaciji, u kome su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike. Izveštaj će biti predstavljen javnosti 20. maja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. juna 2015. godine

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs referentna kamata smanjena referentna kamata nbs referentna kamatna stopa kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana