EUR 118,24 USD 95,48 CHF 102,51

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 20.02.18. :: 118.1902 rsd

Tekst objavljen: 11.12.2013 15:15        


Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) poziva sve zainteresovane građane da im se jave, jer će im pružiti besplatnu pravnu pomoć u podnošenju tužbi protiv banaka koje su neosnovano naplaćivale uvećane kamatne stope kod stambenih kredita.

NOPS: Besplatna pravna pomoć u postupcima protiv banaka

U slučajevima gde se utvrdi da postoji osnov za podnošenje tužbe, potrošači nisu u obavezi da plate troškove finansijskog veštačenja pre pokretanja postupka, dodaju u NOPS-u.

- U dosadašnjoj praksi (na desetine slučajeva koji su dobili sudski epilog) pokazalo se da se neosnovano bogaćenje na strani banaka odnosi najpre na neusklađivanje kamatnih stopa, pa je tako kamata u 2009. godini umesto da bude smanjena bila uvećavana! Drugi veoma čest slučaj je primoravanje korisnika kredita na zaključivanje aneksa koji su protivni zakonu! Konačno, treći slučaj se odnosi na jednostrano uvećanje kamatnih stopa, bez zaključivanja aneksa, iz razloga koji su nedopušteni: promena poslovne politike banke, kretanja na tržištu kapitala i finansijskih usluga – navodi to udruženje potrošača.

Posredstvom Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) preko 20 slučajeva je dobilo sudski epilog, a u toku analize dokumentacije korisnika kredita došlo se do zapanjujućih podataka i cifara za koje su oštećeni potrošači. Iznosi se kreću od nekoliko stotina pa do više hiljada franaka ili evra.

Ostavi komentarPovezane teme:
NOPS Srbija zaštita potrošača prava potrošača potrošači zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke