Tekst objavljen: 27.06.2019 11:05        


Indija razmišlja o tome da ponudi finansijske podsticaje kako bi privukla kompanije koje bi se mogle prebaciti iz Kine usled aktuelnog trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama

Od trgovinskog rata SAD i Kine mogla bi da profitira - Indija

Neimenovani izvor rekao je agenciji „Blumberg“ da su finansijski podsticaji, kao što su preferencijalne poreske stope i poreske olakšice, među merama koje se razmatraju. Prema jednom dokumentu indijskog Ministarstva trgovine u koji su mediji imali uvid, industrijske grane kojima bi bili ponuđeni podsticaji uključuju elektroniku, aparate za široku potrošnju, električna vozila, obuću i igračke.

Ovi pokušaji deo su obimnijeg plana Ministarstva da smanji zavisnost od uvoza, uz istovremeno jačanje izvoza. Očekuje se da će taj potez pospešiti rast indijske proizvodne baze i olakšati inicijativu premijera Narendre Modija — „Napravite u Indiji“.

Kineske kompanije interesantne za indijsko tržište

Kina je, inače, najveći trgovinski partner Indije, a novi plan bi mogao da pomogne Nju Delhiju da umanji ogroman trgovinski deficit sa drugom najvećom ekonomijom na svetu.

Izveštaj Odseka koji nadzire politiku direktnih stranih ulaganja u Indiji, pokazao je da bi do ulaganja kineskih kompanija moglo doći u različitim sektorima indijskog tržišta. To se odnosi, kako na proizvodnju pametnih telefona i komponenti, tako i na proizvodnju aparata za široku potrošnju, proizvodnju električnih vozila i delova, kao i proizvodnju predmeta za svakodnevnu upotrebu, od kojih je 95 posto već uvezeno iz Kine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Indijska Vlada je identifikovala i više od 150 predmeta, sa kojima bi izvoznici mogli povećati poslovanje sa Kinom. To uključuje pripremljeni ili konzervirani krompir, sintetička rezana vlakna od poliestera i majice, hidraulične motore i kompresore za motore.

Inače, ideja o privlačenju stranih kompanija pružanjem finansijskih podsticaja uspešno je sprovedena u zemljama kao što su Vijetnam i Malezija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
indija kina SAD trgovinski rat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana