Zvanični kurs Evra za dan 30.11.20. :: 117.5822 rsd
Tekst objavljen: 16.07.2014 12:02        


Inženjeri elektrotehnike ne čekaju na posao jer se kompanije prosto otimaju za njih. Oni su ono što danas popularno zovemo IT stručnjacima, a u tu kategoriju spadaju i diplomci energetike, automatike, telekomunikacija.

Ovo su diplome sa kojima ćete u Srbiji lako naći posao

Većina njih, prenosi Blic, ponudu za posao dobije već tokom četvrte godine studija i radi za početnu platu od 700 do 1.000 evra. Zato ne čudi što je u prvom upisnom roku najveće interesovanje vladalo za ETF i FON, fakultete koji školuju upravo ove kadrove.

Posao za vreme studija

Velike kompanije otimaju se za naše najbolje akademce dok oni još studiraju, a slabijim studentima u proseku treba oko dva do tri meseca da nakon diplomiranja nađu posao. Pored softverskog inženjerstva i elektrotehnike, popularna je i energetika. Svi oni spadaju u IT stručnjake. Telekomunikacije su trenutno u zasićenju kad je reč o zapošljavanju, ali ima posla - priča prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF u Beogradu.
Za razliku od njih, više od 40.000 ekonomista i 10.000 pravnika sa diplomama fakulteta ili visoke škole čeka posao na birou.

Na posao ne čekaju ni oni sa diplomama farmaceutskog fakulteta. Čak i farmaceuti koji se prijave na biro za nezaposlene, prvu ponudu za posao dobiju u roku od šest meseci, a početna plata je između 400 i 700 evra. Zanimljivo je da veliko interesovanje vlada i za inženjere mašinstva.

Izgleda da su o perspektivnosti diplome počeli da razmišljaju i mladi u Srbiji, budući da interesovanje za ovaj fakultet nikad nije bilo veće. Za 540 mesta na Mašinskom fakultetu u Beogradu u prvom upisnom roku se prijavilo čak 940 kandidata, navodi Blic.

Veliko interesovanje vlada i za diplomu matematičkog fakulteta koja garantuje posao u roku od pola godine nakon završetka studija. S druge strane, lekari opšte prakse i stomatolozi opšte stomatologije nikad teže nisu dolazili do radnog mesta. Iz oblasti medicine za posao jedino ne moraju da brinu specijalisti pedijatrije, anestezije i plastične hirurgije, koji su deficitarna struka i za kojima vlada ogromna tražnja na tržištu.Iako je velika navala budućih brucoša i ove godine bila na smeru sociologije i politikologije, sa ovim diplomama na posao se u proseku čeka oko tri godine, a do radnog mesta diplomci na kraju najčešće dođu prekvalifikacijom. Višak kadrova u mnogim oblastima posledica je neusklađenosti tržišta rada sa upisnim kvotama na fakultetima. Godinama školujemo više kadrova koji čekaju na posao, nego onih za kojima postoji tražnja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao traženje posla nezaposleni nezaposlenost Srbija karijera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana