Tekst objavljen: 02.06.2015 9:43        


Ostvaren je ozbiljan napredak u pregovorima o grčkoj dužničkoj krizi, ali još uvek ima dosta posla na tom polju, izjavio je danas komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi. "Pregovori su počeli da donose rezultate, ali obe strane treba još dosta da se potrude za konačni dogovor", priznao je Moskovisi, dodajući da iskreno želi da Grčka ostane u evrozoni, prenela je agencija Frans pres.

Ozbiljan napredak u pregovorima sa Grčkom

Grčki ministar rada Panos Skurletis je danas poručio da vlada u Atini ne može više da pravi ustupke u pregovorima o reformama i da međunarodni kreditori treba da preuzmu odgovornost za svoju ulogu u pregovorima.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i ECB) u pokušaju da "odmrzne" poslednju tranšu pomoći vrednu 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Sefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard i predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi sinoć su se neočekivano priključili sastanku lidera Francuske i Nemačke, Angele Merkel i Fransoe Olanda, kao i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u Berlinu na temu grčke krize.

Pritisak na Grčku da postigne dogovor s kreditorima je intenziviran budući da ovog meseca treba da vrati četiri rate duga MMF-u vredne 1,6 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka kriza grčka pred bankrotom dogovor sa mmf Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana