Tekst objavljen: 04.08.2018 17:31        


Preduzetnici očekuju izmene pravila paušalnog oporezivanja, a kako, moći će da kažu tokom septembra. To će biti "Mesec paušalaca". Organizovaće ga Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša, u saradnji s NALED-om, kako bi svi preduzetnici u Srbiji, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i stručna javnost ponudili rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja.

Paušalci hoće jasna pravila

Neki od zahteva su već poznati. Prvi je revidiranje trenutnog spiska dalatnosti koje se paušalno oporezuju. Trenutno su najbrojniji taksisti. Razmišlja se i da bi limit, šest miliona dinara prihoda do kog su paušalci, ne bude isti za sve delatnosti. Preduzetnici traže automatizaciju izrada rešenja o visini poreza i doprinosa, ko ne bi zavisili od volje poreznika.

- Cilj javnih konsultacija jeste da uključimo sve relevantne strane u predlaganje reforme, posebno one na koje se reforma odnosi - smatra Milivoje Jovanović ispred Udruženja za razvoj preduzetništva i nevladine organizacije ENEKA.

STRUKTURA PO DELATNOSTIMA

U Srbiji trenutno posluje oko 110.000 preduzetnika u paušalnom režimu. To je skoro trećina svih privrednih subjekata. Posmatrano po delatnostima, najviše je paušalaca taksista (12.458).

- Sigurni smo da ćemo samo tako doći do najboljih rešenja, koja će podstaći preduzetništvo i legalno poslovanje, smanjiti birokratiju i administrativno opterećenje privrede i države i obezbediti povećanje broja preduzetnika. Drago nam je što smo već postigli prvi cilj - izmena propisa se neće desiti po hitnom postupku i bez adekvatne javne rasprave.

Paušalci napominju da je najveća mana sadašnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju. Rešenja čekaju mesecima, a pojedine katergorije su ga čekale i godinama. Opterećenje ne mogu da predvide kada započinju biznis. Ukazuju i da je komplikovana administracija.

- Ono što želimo da postignemo je da paušalci ne čekaju mesecima na rešenje o visini poreza i doprinosa koje treba da plate, već da to rešenje dobiju odmah - kaže Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu NALED-a. - Želimo da im se omogući da plaćaju poreze i doprinose na jedan račun i sa jednom uplatnicom umesto sa četiri, da u realnom vremenu dobijaju elektronske potvrde o izmirenju poreza, da imaju neprekidno pravo na zdravstveno i penziono osiguranje kao i da se onima koji prihoduju manje od minimalne zarade, smanji poresko opterećenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravilnik paušalci biznis paušalno oporezivanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana