Tekst objavljen: 11.12.2015 14:36        


Zbog visokih gubitaka prihoda od nafte i gasa sa sirijskih bušotina koje su sada većim delom pod kontrolom Islamske države, zvanični Damask je uveo porez na šavarma sendvič nastojeći da popuni istanjeni državni buđelar, izveštava agencija Frans pres. Šavarma (shawarma) je tradicionalno arapsko jelo od grilovanog začinjenog mesa sečenog na rezance.

Porez na sendvič

"Prošle nedelje sam morao da platim 220 sirijskih funti (1,0 američki dolar) za moj šavarma sendvič umesto 200, i vlasnik restorana mi je rekao da je to zbog novog "sanacionog poreza" od 10 odsto koji je uveden za svaki sendvič", izjavio je za francusku agenciju jedan žitelj Damaska.

Sirijska vlada je takođe smanjila subvencije za hleb i podigla cene vode i struje.
Državna TV mreža je udvostručila iznos mesečne naknade za svojih 4,5 miliona pretplatnika, s ciljem da se obezbedi dodatnih 308 miliona dolara za budžet. Međutim, opozicioni časopis "Sirija Riport" tvrdi da je oko 40 odsto nacionalne tv mreže oštećeno, navodi francuska agencija.

Vlada je takođe naredila smanjenje potrošnje energije u državnim organizacijama i otkazivanje više hiljada privremenih ugovora.
Damask je povećao izvoz citrusa u Rusiju, nakon što je Moskva zabranila uvoz hrane iz Turske. Prema rečima predsednika sirijske industrijske komore Faresa Šihabija, zemlja je spremna da isporuči ruskom tržištu "700.000 tona citrusa, uglavnom pomorandže".

Sirija trpi štetu od građanskog rata koji je počeo u martu 2011. godine kao posledica takozvanog "arapskog proleća". Prema izveštajima, sukob je odneo 250.000 života i naterao više od četiri miliona ljudi da krenu u izbeglištvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez sendviči najskuplji struja voda rast cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana