Tekst objavljen: 30.07.2015 11:03        


Od hotela sa pet zvezdica do skromnih taverni, grčki poreski inspektori će se ovog leta fokusirati na rešavanje problema utaje poreza na popularnim turističkim destinacijama. Nakon podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV), vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će se izboriti sa utajom poreza, prenosi Rojters.

Poreznici ovog leta češljaju grčke hotele

"Počećemo sa skupim destinacijama i luksuznim hotelima, ali ući ćemo i u najmanju tavernu", rekao je zamenik ministra finansija, Trifon Aleksijadis, nakon što su provere koje je sproveo tim Ministarstva finansija za finansijske zločine pokazale da gotovo jedno od četiri preduzeća u Grčkoj krši poreske propise.

Zbog budžetskih rezova, timovi koji ispituju finansijske zločine u Grčkoj nemaju dovoljno ljudstva, ali će iz drugih odeljenja biti angažovani inspektori koji će pomoći u istragama, rekao je Aleksijadis.

Prema podacima grčkog Sekretarijata za javne prihode, više od trećine preduzeća koja posluju na grčkim ostrvima izbegava plaćanje poreza. Prema izveštaju Sekretarijata, zasnovanom na 568 poreskih kontrola u kompanijama u Pireju, na Kikladima, ostrvima na severu i jugu Egejskog mora i na Kritu, u 210 slučajeva otkriveno je kršenje poreskih propisa.

Turizam donosi oko petinu grčkog bruto domaćeg proizvoda i važan je pokretač privrednog rasta, a porezi prikupljeni u tom sektoru znatno doprinose budžetu.

U nedavnom izveštaju o grčkoj privredi, Međunarodni monetarni fond je poručio da se prikupljanje poreza popravlja, ali da je utaja poreza i dalje veoma učestala među bogatim građanima i samozaposlenima.

Asocijacija grčkih turističkih preduzeća (SETE), na osnovu inspekcije sprovedene u turističkim objektima u Grčkoj, procenjuje da jedan od dva takva objekta posluje nelegalno, što ne samo da lišava državu preko potrebnih prihoda, već i umanjuje tržišni udeo preduzeća koja u tom sektoru posluju legalno.

SETE navodi da postoje osnovani razlozi za sumnju da više od 1.000 od oko 2.000 proverenih objekata posluje bez dozvole, a to se mahom odnosi na apartmane, vile i luksuzne vile, koje nude smeštaj na popularnim sajtovima za onlajn rezervacije.

U nekim slučajevima, ti objekti ostvaruju nedeljne prihode od više hiljada evra, ne plaćajući ni evro poreza.
Zvanična Atina je, u pokušaju da poveća budžetske prihode, što je i jedan od uslova za međunarodnu finansijsku pomoć, u julu izglasala podizanje PDV-a sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a biće pogođeni restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom avgusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija grčka pdv poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana