Tekst objavljen: 30.12.2015 14:59        


Republički zavod za statistiku (RZS) procenjuje da će stopa inflacije u Srbiji ove godine iznositi 1,6 odsto, a da ukupne ekonomske aktivnosti, merene bruto domaćim proizvodom i iskazane u stalnim cenama, imaju realni rast od 0,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu.  

RZS procena: Ovogodišnja inflacija 1,6 odsto

Posmatrano po delatnostima, realni rast bruto dodate vrednosti imaju sektori: prerađivačka industrija, građevinarstvo i snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, navodi RZS u današnjem saopštenju o ekonomskim kretanjima u Srbiji u 2015.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, sektoru javnih usluga i ostalih usluga.

Prema proceni statistike, fizički obim industrijske proizvodnje je ove godine povećan 8,2 procenta u odnosu na 2014, pri čemu najveći rast ima sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom.
Najveći pad, od 8,0 odsto, kako se procenjuje imala je poljoprivredna proizvodnja.

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2015. godini, procenjuje RZS, veća je 20,5 odsto nego lani, promet u trgovini na malo beleži realni rast od 1,4 odsto, dok je promet u trgovini na veliko porastao 2,5 procenata u tekućim cenama.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2015. godini zabeležen je realni rast od 1,8 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 8,8 odsto.

Sektor saobraćaj i skladištenje imao je rast fizičkog obima od 7,7, a oblast telekomunikacija rast od 0,8 odsto.

Stopa nezaposlenosti je, na osnovu Ankete o radnoj snazi, u trećem kvartalu ove godine iznosila 16,7 procenata.

Zarade bez poreza i doprinosa nominalno su manje u odnosu na 2014. za 0,4 procenta, a realno za 2,2 odsto. Na pad zarada je najviše uticala primena zakona o umanjenju zarada zaposlenih u javnom sektoru, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni sektor smanjenje plata inflacija Republički zavod za statistiku

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana