Tekst objavljen: 03.07.2015 13:26        


Srbija će se na kraju 2015. naći među 10 najslabijih privreda sveta, ali će po rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) biti ispred zemalja kao što su Švajcarska, Rusija, Hrvatska, pokazalo je istraživanje agencije "Blumberg". Najveći gubitnik među državama na polju globalnog privrednog rasta biće Ukrajina.

Srbija u 2015. po rastu BDP-a ispred Švajcarske

Ukrajinski BDP će u četvrtom kvartalu ove godine po svoj prilici potonuti četiri odsto na godišnjem nivou, a sledeća zemlja sa najslabijim privrednim rezultatom biće Rusija, čiji će BDP pasti 3,5 odsto u svetlu sankcija zapada i pada prihoda od nafte, navode ekonomisti koje je anketirao "Blumberg".

Treće i četvrto mesto na ovoj nezavidnoj listi zauzimaju Brazil i Argentina. Obe zemlje patiće od visoke inflacije i nezaposlenosti, uz privredni pad od 1,6 odnosno 1,5 odsto, respektivno.

Na opšte iznenađenje, na petoj poziciji je Švajcarska, čija će privreda biti u pozitivnoj zoni, ali uz rast od svega 0,1 odsto, budući da se još oporavlja od januarske odluke centralne banke o prestanku ograničavnja rasta franka u odnosu na evro.

Šesto mesto zauzima Hrvatska sa prognoziranim rastom BDP-a od 0,2 posto, a sedmo Srbija, čija će privreda napredovati 0,5 odsto.

Osma na listi je prezadužena Grčka, u kojoj se očekuje privredni rast od 0,9 odsto, deveta je Italija sa procenjenim privrednim rastom od 1,1 odsto, a deseti Kazahstan, veliki trgovinski partner Rusije, sa rastom od 1,2 procenta.

Sa druge strane, najbrži privredni rast će u četvrtom kvartalu imati Indija (7,5 odsto), zatim Kina (6,9), Vijetnam (6,1), Filipini (5,7) i Indonezija (5,4 odsto).

Srbija i Hrvatska su se takođe našle u društvu 10 najsporije rastućih svetskih privreda na listi koju je ovog meseca sastavio američki poslovni portal Biznis insajder, a na kojoj neslavno prvo mesto u pogledu ekonomskog rasta zauzima Ukrajina, isped Venecuele, Libije i Belorusije.

Srbija je prošle godine zabeležila negativan rast BDP-a od 1,8 odsto, a u 2015. će, prema proceni Biznbis insajdera, on biti u minusu 0,5 odsto, pre nego što 2016. i 2017. poraste 1,5 odnosno 2,0 odsto, respektivno, pa će prosečni privredni rast u periodu 2014/17. iznositi 0,29 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija BDP privredni rast ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana