Tekst objavljen: 16.10.2013 11:45        


Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da socijalno najugroženiji, invalidi, deca bez roditelja, samohrane majke i porodice s više dece više ne mogu biti bez stana i dodaje da je jeftina gradnja stanova moguća ako lokalne samouprave uz lokacije ponude i priključke komunalne infrastrukture, tako da cena kvadrata iznosi oko 400 evra.

Šta treba da se desi da kvadrat u Srbiji bude 400 evra

Ilić navodi da bi u toku ove i iduće godine u Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pančevu i Čačku trebalo da bude izgrađeno približno 9.000 kvadratnih metara za socijalno stanovanje.

Realizacija programa izgradnje socijalnih stanova započeta je krajem prošle godine, kada je ministar Velimir Ilić uručio gradonačelnicima sedam gradova ugovore o izgradnji. Planirano je da se s izdvojenih 200 miliona dinara izgradi oko 10.000 kvadrata stambenog prostora.

Ugovorom, koji je u proleće 2012. potpisan s Razvojnom bankom Saveta Evrope, obezbeđen je novac za izgradnju oko 1.700 stanova za socijalno stanovanje u 12 gradova u Srbiji. Ukupna vrednost projekta je 58 miliona evra, od čega je iz kredita te banke obezbeđeno 32 miliona, a ostatak treba da daju Vlada Srbije i lokalne samouprave.

Još 2009. godine Srbija je donela Zakon o socijalnom stanovanju, a solidarnost i razumevanje za one koji ne mogu da po tržišnim cenama reše problem krova nad glavom bio je osnovni motiv njegovog donošenja.

Kada zažive gradilišta i u drugim mestima širom Srbije, stvoriće se preduslovi za veće zapošljavanje građevinskih radnika i bolje korišćenje kapaciteta industrije građevinskog materijala, ali i ostalih grana koje se vezuju na građevinski sektor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
socijalni stanovi Srbija cena po kvadratu jeftini stanovi kupovina stana cena stanova cene stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana