Tekst objavljen: 13.09.2015 14:35        


Svaki deseti građanin Srbije štedi u privatnim fondovima. Na spisku se nalazi i 227 tinejdžera. Bolje je sa malim uplatama početi u mladosti, nego sa većim iznosima kasnije.

Svaki deseti građanin štedi u privatnim fondovima

O odlasku u penziju u Srbiji se već razmišlja u dečjem uzrastu. Prema podacima dobrovoljnih penzijskih fondova, čak 127 dece, stare do devet godina, već uplaćuje privatne doprinose. Na njihovim računima sada je 2,33 miliona dinara, odnosno 18.346 dinara "po glavi". Uz njih, još 227 mladih, uzrasta od 10 do 19 godina, do sada je uštedelo sedam miliona dinara. Doduše, na ove "dečje penzije" prvenstveno misle njihovi roditelji, štedeći novac koji će im, uz uvećanje za prinos, biti dostupan od 58. godine života.

- Iako imamo članove koji na vreme misle o sigurnosti svoje dece u budućnosti i za njih uplaćuju penzijske doprinose od njihovog najranijeg uzrasta, češći je slučaj da se roditelji opredeljuju za ovaj vid štednje tek kada su deca završila studije ili se nalaze na početku profesionalne karijere - objašnjava za "Novosti" Nataša Marjanović, direktor "Generali" društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Ona ističe da u svakom slučaju postoji prostor za razvoj ovog vida štednje za najmlađe, koji, imajući u vidu stanje državnog penzijskog sistema, postaje više neophodnost nego luksuz.

Prema podacima NBS, za privatnu penziju trenutno štedi ukupno 188.990 građana. Toliko njih redovno na svoje račune (ili račune svoje dece) uplaćuje takozvane privatne doprinose. Do sada je, kroz šest ovih fondova koliko ih posluje u našoj zemlji, ušteđeno više od 25,849 milijardi dinara, koji korisnicima postaju dostupni kada navrše 58. godinu života.

Staro je pravilo da sa štednjom u privatnim penzijskim fondovima treba krenuti na vreme, jer je bolje ako se sa manjim uplatama počne u mladosti, nego se većim iznosima u starijem dobu.

- Iako su veće pojedinačne uplate moguće, čak su i stimulisane nižim ulaznim naknadama, suština štednje u penzijskim fondovima je u manjim periodičnim odvajanjima na dug rok - objašnjava Nataša Marjanović.

Pola miliona evra

Računica "Generali Basic" dobrovoljnog penzijskog fonda izgleda ovako: ako se sa uplatom privatnih doprinosa počne za petogodišnje dete, po 5.000 dinara mesečno, uz pretpostavljeni prinos od 8,5 odsto godišnje, ono bi u uzrastu od 58 godina imalo akumuliranu penziju od 53,4 miliona dinara. To je, po trenutnom kursu, oko 445.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan 15.09.2015 12:52

    Da li osiguravajuce drustvo moze da garantuje procenat prinosa? Ne moze. Moje iskustvo je da je taj prinos nizi od kamata u banci na godisnjem nivou. Vise puta sam razmisljao o takvom ulaganju i uvek je bilo isplativije poloziti novac na stednju u banci. Da ne pricamo da izdvajanje od 40-50 evra mesecno nije mala suma. Ipak je to 500-600 evra godisnje. Na 53-54 godine kao u datom primeru, oko 220 hiljada evra. Ako se novac odnese na stednju evrima u aktuelnim bankama koja se krece za decu i do efektivnih 1.87%, dobija je bar 30% vise (cak i kada posle 18. godine pratite aktuelne kamate orocenja na godisnjem nivou) a novac je stalno dostupan.

    Za male iznose je osiguranje interesantno, uz uslov da se redovno ulazu ali nema smisla praviti primere sa ovako velikim sumama. Ako imate veliku sumu - bolje je odnesite u banku na stednju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
društva za osiguranje penzija privatna penzija štednja za starost Generali Basic

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana