Tekst objavljen: 09.11.2016 11:53        


Akcije na evropskim berzama su počele trgovanje u padu, nakon što je republikanski kandidat Donald Tramp izabran za predsednika SAD, pobedivši tako demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton i izazivajući strah kod investitora širom sveta. 

Ulazak Trampa u Belu kuću oborio svetske berze

U ranom trgovanju, londonski indeks akcija FTSE 100 je pao za 1,87 odsto, na 6.718,85 poena, frankfurtski DAX 30 za 2,9 odsto, na 10.181,89 poena, a pariski KAK 40 za 2,8 odsto, na 4.350,07 poena u odnosu na vrednost sa jučerašnjeg zatvaranja berze, prenosi agencija Frans pres.

Tržišta akcija su se, međutim, brzo povratila, pa je tako 15 minuta od otvaranja berze londonski FTSE bio u minusu od tek 0,50 odsto.

Republikanac Donald Tramp je na predsedničkim izborima pobedio demokratskog rivala, postavši tako 45. predsednik SAD, što je, kako navodi AFP, uzdrmalo svetske berze.

"Ovo je još jedan nepredvidiv događaj za evropske berze pored Bregzita, a tržišta još uvek nisu spremna za pobedu Trampa zbog čega će akcije poneti najveći teret toga", izjavio je analitičar kompanije Siti indeks, Ken Odeluga za AFP.

U međuvremenu, prinosi na nemačke državne obveznice, koje se smatraju sigurnim utočištem u turbulentnim vremenima, znatno su pali, jer su investitori "pojurili" da kupe nemačke aktive.
Prinosi na 10-godišnje nemačke obveznice su pali na 0,098 odsto u ranom trgovanju na sekundarnom tržištu sa jučerašnjih 0,188 odsto.

Na valutnim berzama, dolar je pao prema jenu i evru posle pobede Trampa na predsedničkim izborima, a meksički peso je "skliznuo" na rekordno nizak nivo.

Azijski berzanski indeksi su, takođe, u padu, pri čemu je tokijski indeks Nikei završio trgovanje u minusu od čak 5,4 odsto, honkonški je pao za 2,2 odsto, a šangajski za 0,6 odsto.

Evro je ojačao za 2,1 odsto prema dolaru, na 1,1243 dolara sa jučerašnjih 1,1020 dolara, dok je cena zlata skočila u jednom trenutku za 5,4 odsto.

Kako prenosi Rojters, iznenađujuća pobeda Trampa je "nokautirala" i cene nafte, pa je tako američka "laka" nafta WTI u jednom trenutku pala na dnevni minumum od 43,07 dolara za barel, što je za četiri odsto niže u odnosu na prethodni dan i najniži nivo od septembra, da bi se nešto kasnije oporavila na 44,36 dolara.

Cena nafte tipa "brent" je pala za 1,37 odsto, na 45,41 dolar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izbori trampa nafta svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana