Tekst objavljen: 26.01.2021 11:55        


Vlada Srbije donela je uredbu kojom podstiče preduzetništvo tako što će svima koji kao početnici kreću u biznis subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja

Vlada donela odredbu o pomoći preduzetnicima

Onima koji svoje prve preduzetničke korake prave u nerazvijenim područjima, pomoć države iznosiće i do 40 odsto, piše „Blic”.

To praktično znači da će nekog ko pokreće sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara, sa 900.000 častiti država dok će taj iznos biti 1,2 miliona dinara ako preduzetnik svoj posao pokreće u sredini koja je okarekterisana kao nerazvijena.

Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara do najviše šest miliona. Treba da se zna da će kontrola ovog programa biti velika i ako se utvrdi da je zloupotrebljen, novac od subvencija moraće da se vrati, piše list.

Za te namene je u budžetu planirano 150 miliona dinara a pored tog novca, obezbeđena su im i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj po izuzetno povoljnim uslovima. Drugim rečima, preostali novac za pokretanje biznisa moći će da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1 posto uz garanciju banke, odnosno dva posto uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Da bi se što pravednije raspodelila ova sredstva, uskoro će se raspisati konkurs.

Izvor “Blica” iz vlade kaže da se država na ovakav vid pomoći i ove godine odlučila jer je procenjeno da je početnicima najteže da obezbede novac za pokretanje biznisa i da su uslovi sada povoljniji nego ranijih godina.

Povoljnosti su pre svega vezane za visinu kamate koja je sada sa 1,5 smanjena na jedan posto uz garanciju banke, odnosno dva posto umesto nekadašnjih tri uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Uslovi za kredit:

- 5 godina otplate -grejs period 12 meseci

- 1 % kamatna stopa na godišnjem nivou uz garanciju banke

- 2% kamatna stopa uz ostala sredstva obezbeđenja

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Ovakvo opredeljenje države ima za cilj da se pored subvencija koje se daju velikim investitorima pomogne i onim malim. Posebno će se voditi računa da se pomoć pored početnika, obezbedi mladima i ženama a definisan je i poseban program za kupovinu opreme u malim i srednjim preduzećima. Novac za ove namene je planiran u budžetu za 2021. godinu, a njegovu raspodelu će obavljati Ministarstvo privrede, koje je i inicijator ovog programa“, kaže sagovornik lista.

On dodaje da su u okviru subvencionisanja početnika jasno definisani kriterijumi za odobravanje novca.

„Ulaganja koja će se subvencionisati odnose se na dogradnju, odnosno na rekonstrukciju poslovnog prostora, kupovinu opreme, bilo nove ili polovne, ali ne starije od pet godina, kao i za obezbeđivanje trajnih obrtnih sredstava. Vlada je procenila da ovakav kombinovani oblik pomoći početnicima, subvencije i povoljni krediti, mogu u značajnoj meri da podstaknu ljude da i u ovakvim korona vremenima,pokrenu svoj biznis“, objašnjava dalje.Kako dodaje, nije mala stvar da vam neko pokloni 30 il 40 odsto od ukupnih ulaganja, posebno jer je reč o malim privrednim subjektima.

Iz Vlade Srbije, za “Blic” je potvrđeno da je vlada na poslednjoj sednici donela uredbu o utvrđivanju programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku pomoć za početnike u 2021. godini.

„Od ukupno dve milijarde koliko je opredeljeno za podršku projekata razvoja preduzetništva, 150 miliona je planirano za podsticaj početnika. Pored te uredbe donete su i one kojima se definišu uslovi i visina podsticaja za kupovinu opreme u malim i srednjim preduzećima, za mlade preduzetnike i žene ali i razvojne projekte privrednika i 2021. godini. Za svaku od njih su definisani detaljni uslovi i svi koji su zainteresovani, a ispunjavaju ih, treba da se jave kada se raspiše konkurs. Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj“, kažu u Vladi Srbije.

Ko nema pravo na subvencije?

Pravo na ovu vrstu subvencija nemaju: preduzetnici koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, trgovinska delatnost osim pekara i proizvođača kolača, poslovi igara na sreću i sličnih delatnosti, proizvodnja i promet oružja, promet nafte i naftnih derivata, proizvodnja čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja, građevinarstvo izuzev građevinskih proizvoda i zanatskih usluga u građevinarstvu, transport i saobraćaj, finansijske usluge, marketinške i konsultanske usluge, istraživanje tržišta i ispitivanja javnog mnjenja, proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda i na kraju delatnosti iznajmljivanja i rentiranja, izuzev za potrebe turizma.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
preduzetništvo preduzetnici pomoć preduzetnicima 2021 pokretanje biznisa fond za razvoj Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana