Samo država daje povišicu

Objavljeno: 09.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Prosek zarada u Srbiji vuče - javni sektor. Masa plata u prvom kvartalu ove godine je realno za četiri odsto veća nego u istom periodu lane, ali je skok veći kod zarada državnih službenika - 5,4 odsto.

Prosečna plata u martu, prema Republičkom zavodu za statistiku, iznosila je je 40.562 dinara. U odnosu na isti mesec prošle godine ona je bila realno za skoro deset odsto veća. U odnosu na februarsku zaradu, državna uprava je imala rast od oko 800 dinara, pa im je prosek dostigao 49.945 dinara.

Obrazovanje je primilo oko 900 dinara više nego u februaru. Među delatnostima u kojima ima zaposlenih u javnom sketoru, a čije su plate porasle u martu je i eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa. Imali su skok od oko 4.400 dinara i dostigli 80.045 dinara proseka. Ukupnom rastu zarada doprineli su i oni koji se bave snadbevanjem strujom, gasom i parom. U martu su mogli da zarade 79.679 dinara, oko 3.700 više nego u februaru.

- Primećuje se natprosečan rast zarada u javnom sektoru - ističe Vladimir Vučković, urednik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi".

- U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, porasle su za oko 5,4 odsto. Unutar javnog sektora najbrže su rasle plate na svim nivoima administracije. Oni su imali čak 7,3 odsto međugodišnjeg realnog rasta. Pri tome, ovaj porast plata u administraciji je rezultat i rasta broja zaposlenih u javnom sektoru. Moguće je da je to jedan od uzroka rasta prometa u trgovini na malo.

U Ekonomskom institutu nisu ulazili u eventualne razloge povećanja zarada u administraciji. Tako da se i o izborima kao povodu za veće plate može samo spekulisati. S druge strane, kako je istakao Vladimir Vučković, Ministarstvo finansija nije još objavilo nove podatke o kretanju prihoda i rashoda. Kašnjenje je prilično, a ima indicija da se "minus" u budžetu - povećava.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana