Šoškić: Ni ne razmišljam o ostavci

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan šoškić kaže da ne postoji nijedan razlog za njegovo smenjivanje ili ostavku. Ne očekujem da će se sa mnom išta desiti, nameravam da ostanem na ovoj funkciji i ne bih ulazio previše u polemike sa političarima, rekao je Šoškić.

Na pitanje da li i pod kojim uslovima bi podneo ostavku, on je odgovorio da za to nema razloga, kao ni da ne razmišlja na tu temu.

 - Ko želi da se bavi sa mnom zna koja je ustavna i zakonodavna procedura - izričit je bio guverner i dodao da ne očekuje da će biti promena na čelu NBS po formiranju nove Vlade Srbije, ali je rekao da oni koji žele da ga smene mogu da koriste zakonom utvrđenu proceduru.

- Posao guvernera obavljam odgovorno, u skladu sa zakonom i u interesu države - rekao je Šoškić.

On je naveo da ne želi da polemiše sa političarima o tome kako radi NBS.

- Često je bilo napada na NBS iz vladajuće koalicije, a sada iz drugih stranaka - rekao je šoškić naglasivši da neće da odgovara na neargumentovane kritike.

 Povodom ocena mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića da je potreban dogovor među bankama o tome kako da pomognu privredi i građanima, Šoškić je kazao da za to nije moguće postići opšti dogovor, već samo dogovor banke i klijenata, uz uzajamni interes.

Šoškić je najavio da će o tome zašto je ekonomija i privreda došla u ovu vrstu problema objasniti u svom autorskom tekstu gde će se osvrtnuti na sve donete odluke od 2000 do danas koje su doprinele tome.

Guverner je napomenuo da je od aprila do sada rast inflacije vođen rastom cena hrane.

- Inflacija u junu iznosila je 5,5 odsto, a rastu od 2,8 procentna poena u odnosu na april najviše je doprineo rast cena hrane od 2,5 procentna poena- objasnio je Šoškić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana