Nezaposlenost raste na 27 odsto

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine najverovatnije će dostići 27 odsto a bruto domaći proizvod će zabeležiti pad od jedan odsto, predviđa Bečkoi insitut za međunarodne ekonomske studije.

Taj institut zaključuje da će privreda Srbije biti u blagoj recesiji.

Sa tolikom stopom nezaposlenosti, kako predviđa Bečki institut, Srbija je blizu neslavnih rekordera, a ispred nas su samo Bosna i Hercegovina i Makedonija sa 28 odsnosno 31 odsto.

Nešto bolje stanje u poređenju da drugim članicama nekadašnje Jugoslavije je u Hrvatskoj gde procenat nezaposlenosti dostiže 14,5 odsto, Sloveniji 8,8 odsto, ali je u toj državi predviđen pad BDP 1,5 odsto.

Saradnik Bečkog instituta Vladimir Gligorov rekao je da su predviđanja privrednog rasta pogoršana zbog rezultata iz prvog tromesečja i zbog produžene neizvesnosti oko privredne politike.

- Na jesen ćemo ponovo da analiziramo da nismo bili možda previše opstimistični - rekao je on.

U 2012. godini Srbiju očekuje inflacija od šest odsto, a u 2013. pet odsto, ali kako je Gligorov ukazao, iako postoji osnova da rast cena bude niži za sada nije jasno kako će se stvari odvijati obzirom da nije poznato da li će biti promena poreza na dodatu vrednost i šta će se dešavati sa centralnom bankom.

Iduće godine očekuje nas rast od jedan odsto, a zaposlenost ne može da se poveća sa stagnantnom ili veoma niskom stopom rasta, ocenio je on.

Komentarišući region, saradnik Bečkog instituta je rekao, da su to uglavnom prezadužene zemlje, najpre prema inostranstvu, koje imaju nisku izvoznu sposobnost, što produžava čitav proces prilagođavanja na izvozno orijentisani privredni rast.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana