EPS i toplane angažuju 'uterivače'

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTV, Tanjug

Elektroprivreda Srbije (EPS) i pojedine toplane u Srbiji angažovaće privatne izvršitelje za naplatu dugova za struju i grejanje, saopšteno je u tim preduzećima.

Prvi zahtevi za naplatu duga za struju putem privatnih izvršitelja podneti su u Vojvodini, a za grejanje u Novom Pazaru i Subotici.

Potrošači struje u Srbiji duguju EPS-u oko 92 milijarde dinara, od čega je dug građana, zaključno sa 1. julom, 47 milijardi, a privrede 45 milijardi dinara.

U tom preeduzeću ističu da redovno preduzimaju mere na naplati potraživanja od kupaca, među kojima su i redovno slanje obaveštenja, opomena, utuženje i isključenje kupaca.

U EPS-u podsećaju da ta kompanija stimuliše redovne platiše kroz odobravanje popusta od pet odsto za redovnost plaćanja.

Tu mogućnost iskoristilo je u 2011. godine oko 15 miliona potrošača iz kategorije "domaćinstva", odnosno prosečno mesečno oko 1,3 miliona kupaca iz te kategorije.

Osim EPS-a povećanu naplatu svojih dugova putem privatnih izvršitelja najavljuju i pojedine toplane u Srbiji, a među prvima su toplane iz Novog Pazara i Subotice.

Potrošači u Srbiji toplanama duguju oko 22 milijarde dinara, dok istovremeno toplane duguju za gas i mazut oko 23 milijarde dinara.

Privatni izvršitelji nadležni su isključivo za naplatu dugova za komunalne usluge, izvršitelji građanima ne šalju nikakva upozorenja, a opomenu za plaćanje duga građanima dužno je da pošalje komunalno preduzeće pre podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana