Nova vlast 'otvara vrata' za štampanje para

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Poslanik Demokratske stranke i doskorašnji premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je izmenama Zakona o NBS predviđena mogućnost da centralna banka kupuje na sekundarnom tržištu državne hartije od vrednosti, što, kako je naveo, omogućava masovno štampanje para bez pokrića.

- Ne kažem da će se to desiti, ali je članom 18 data eksplicitna mogućnost za to - rekao je Cvetković u raspravi u Skupštini Srbije.

On je istakao da ovaj zakonski predlog nije smeo da bude podnet na usvajanje po hitnom postupku jer uređuje jednu ključnu oblast, pa je prethodno bilo neophodno organizovati javnu raspravu.

Cvetković je napomenuo i da je neuobičajeno da takav ključni zakon ne predlažu resorni organi kao što je Ministarsvo finansija ili NBS već grupa poslanika.

Povodom obrazloženja izmena zakona da su NBS i guverner vukli loše poteze u pogledu kursa i kontrole banaka, on je ocenio da je to obrazloženje kontradiktorno jer se onda donošenjem novog zakona aboliraju oni koji su za takve odluke odgovorni.

Cvetković je ocenio da se time zakonu daje politička kvalifikacija i onemogućava se druga strana da iznese argumente.

Prema njegovim rečima, taj zakon kao "nasrtaj na nezavisnost NBS", posle propisa o smeni državnih službenika i propisa da nosioci upravnih ovlašćenja zavise od izvršne vlasti, treći je u nizu koji Srbiju vraćaju unazad.

"Štampanje para uvod u povratak devedesetih"

Takođe, kako piše Blic, bankari strahuju da će se štampanjem para finansirati i propala državna preduzeća, što je, kako kažu, uvod u krah sistema, što smo imali devedesetih.

Jedan od njih kaže da „ako se dan po jutru poznaje, onda nas čeka loše vreme” aludirajući na mogućnost da na čelu centralne banke uskoro bude Jorgovanka Tabaković iz SNS-a, stranke koja je i formalni predlagač izmena Zakona o NBS.

On upozorava da Srbija ne štampa ni dolare niti evre, pa štampanje dinara nije mogući način da se pokriva spoljnotrgovinski niti deficit budžeta. Ostali bankari su i da će se smena čelnih ljudi sasvim izvesno odraziti na kurs dinara prema evru jer je urušavanje nezavisnosti NBS uvek loša vest. 

Dosad je najglasniji zagovornik ideje da se štampa novac koji bi se upumpao u privredu bio Dušan Bajatović iz SPS-a i direktor Srbijagasa koji je predložio da se devizne rezerve koriste za projekte u privredi i to tako što bi neka nova razvojna banka emitovala hartije od vrednosti koje bi otkupila NBS.

Ovakvom zakonskom predlogu zasigurno se raduju i tajkuni koji su u više navrata nasrtali, doduše samo verbalno, na devize koje čuva NBS. Sam guverner Šoškić je nedavno izjavio kako je korišćenje deviznih rezervi za "privredni razvoj” neodgovorno, te da on nikad nije razmišljao o takvim rešenjima koja su imala razorne posledice na standard građana tokom devedesetih. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana