Srbiji kao da ne treba niški aerodrom

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Iako se promoviše kao grad sa vazdušnom lukom, saobraćaj nad niškim nebom, sa aerodroma “Konstantin Veliki”, simboličnog je inteziteta.

Jedini prevoznik je crnogorski Montenegroerlajns - koji leti svakog dana iz Niša do Podgorice, ali uz paprene subvencije koje plaća lokalna samouprava. One su samo u ovoj godini, dostigle pola miliona evra. Lane su, tako, obavljena ukupno 343 leta, a cena povratne karte iznosila je 100 evra.

Tokom leta nije bilo nijednog čarter-leta do nekog turističkog odredišta. Dragan Bugarinović, direktor JP “Aerodrom Konstantin Veliki”, kaže da su dali povoljne ponude tur-operatorima, ali nijedna turistička agencija nije bila zainteresovana. 

Deo objašnjenja može biti i činjenica da se aviokompanije nerado odlučuju na rizik prilikom otvaranja novih tršišta...

- Veliki je trošak leteti praznim avionom i zato nema pravih komericijalnih letova, jer nisu sigurni da mogu da popune makar 70 posto kapaciteta, koliko je neophodno da bi let bio isplativ - precizira Bugarinović.

Od stotinak turističkih agencija u Nišu, jedino je “Mondorama” - do pre dve godine - sa “Konstantina Velikog” organizovala čarter letove do Krita. Ali, Milanka Litevski, vlasnica ove agencije, kaže kako je bila primorana da odustane, zbog nerazumevanja domaćeg avio-prevoznika.

- Odgovorno tvrdim da razvoj avio-saobraćaja u Nišu koči politika JAT-a, jer nam nudi cene koje su najblaže rečeno nepristojne - kaže Litevska.

S obzirom na to da je kapacitet niškog aerodroma 200 putnika na sat, bolja situacija očekuje se od proleća, kada će početi projekat podrške EU, pa će iz Niša biti uspostavljena redovna linija za Trst. Istovremeno, gradonačelnik dr Zoran Perišić najavljuje letove do Verone i Bratislave, jednom nedeljno.

ŠVAJCARCI OTIŠLI U BEOGRAD

Ovoh leta, dolazak na aerodrom “Konstantin Veliki” bila je najavila i švajcarska kompanija “Skaj Vork”, razmatrajući otvaranje linije od Niša do Berna. Na kraju su, bez objašnjenja, odlučili da lete iz Beograda, a cena karte u jednom smeru iznosi 59 evra, sa svim taksama. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana