Nemamo struje, ali uvodimo jeftinu tarifu

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Iz EPS-a najavljuju da će morati da uvoze struju, dok u Ministarstvu energetike kažu da će građani ipak moći da računaju na dva sata jeftinije tarife danju.

Analitičari upozoravaju da je potrebno izraditi socijalnu kartu, kako bi jeftinu struju dobijali samo oni kojima je zaista potrebna.

Elektroprivreda Srbije za uvoz struje uputila i dopis nadležnom ministarstvu. Ministarka energetike, sa druge strane odgovara da ona nijedan zahtev neće potpisati, dok ne bude imala precizne podatke o količini potrebne struje.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da će uvoz struje biti razmotren tek kada budu predati konkretni i jasni podaci i planovi.

- Struja se uvozi godinama i to, ne samo zbog niskog vodostaja, već i zbog činjenice da skoro tri decenije nije izgrađen nijedan elektroenergetski objekat - kaže ona.

Ne odustaje od namere da uvede dva sata jeftine dnevne tarife i kaže da to neće ugroziti položaj EPS-a.

- Elektroprivreda Srbije, ako govorimo o finansijskom delu, to svakako može da izdrži. Ono što je pitanje za stručnjake, zbog čega mi sada razmatramo kada će to da bude, jeste da vidimo kada naš elektroenergetski sistem to može da izdrži - ističe Mihajlović.

U koje doba dana i od kog datuma ćemo i danju imati jeftinu struju - znaće se do kraja meseca. I dok potrošači pozdravljaju tu odluku, analitičari upozoravaju da je potrebno sistemsko rešenje.

Urednica Balkan magazina Jelica Putniković kaže da je mera jeftinije struje najavljena kao pomoć siromašnima, ali, kako napominje, tu struju neće trošiti samo socijalno ugroženi.

- Mnogo bolje rešenje bi bilo da se urade socijalne karte da se siromašnima pomogne, a da se eventualne najavljene izmene tarifnog sistema naprave tako da svima nama koji smo potrošači bude bolje - ocenjuje Putnikovićeva.

U Ministarstvu odgovaraju da će većini ova mera značiti, jer je milion i po građana bez posla, dok je broj onih koji će imati usputnu korist - zanemarljiv. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana