Skupo gorivo će parkirati automobile

Objavljeno: 24.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Alo

Ukoliko cene goriva na pumpama nastave da divljaju iz nedelje u nedelju, vozačima neće preostati ništa drugo do da svoje četvorotočkaše zamene biciklima.

Dok se zvanična objašnjenja nadležnih institucija i NIS oslanjaju na već proverene „dežurne krivce“ poput rasta cene nafte na svetskom tržištu, pada vrednosti dinara i vraćanja akciza na naftne derivate na raniji nivo, stručnjaci prognoziraju da će zbog rasta cena derivata na berzama gorivo već sledeće nedelje ponovo poskupeti.

Nebojša Atanacković, predsednik UO kompanije Nafta AD, kaže da je problem u tome što kod nas cene goriva divljaju bez obzira na situaciju na svetskom tržištu, te da to što u Evropi gorivo ovih dana poskupljuje s nama nema veze zbog nepostojanja realne konkurencije.

- Mi se nalazimo u specifičnoj situaciji jer više od 85 odsto pumpi i dalje snabdeva NIS. Sve dok tržište bude bez realne konkurencije, situacija će biti haotična - smatra Atanacković i dodaje da će divljanje cena dovesti do toga da vozači parkiraju automobile.

- Za litar goriva možete da pojedete pljeskavicu! Ta računica je potpuno poražavajuća - kaže Atanacković.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije ističu da visoke cene stvaraju problem i njima, jer „ukupna potrošnja goriva na srpskom tržištu već duže vreme pada, tako da bi eventualno zadržavanje ovako visokih cena dodatno moglo pogoršati poslovanje“.

Litar benzina BMB 95 posle najnovijeg poskupljenja košta oko 157 dinara, evropremijuma BMB 95 od 161 do 164 dinara, dizela oko 148 dinara, a evrodizela od 154 do 156 dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana