Tekst objavljen: 24.04.2023 16:55        


Evo šta je važnije za naše finansije

Da li je za upravljanje novcem važnije znanje ili disciplina?


Znanje (u pojedinim slučajevima može se upotrebiti i reč "talenat") jeste važan preduslov za uspeh na bilo kom životnom polju. 

Bilo da je u pitanju sport, uspeh na poslu, u naučnoj karijeri ili na nekom drugom "poslu", važno je imati znanje (ili talentat) za to što radite.

Slobodno možemo da kažemo da isto važi i za upravljanje ličnim finansijama. Potrebno je imati osnovna znanja o novcu i tome kako novac funkcioniše da bismo mogli da upravljamo svojim parama. 

Dakle, možemo da se složimo da je znanje super. Međutim, da li je dovoljno?

Neko bi možda rekao da je samo znanje dovoljno. Jer, važno je znati, zar ne? 

Tačno je da važno znati. Međutim, ako nema još jedne važne stvari, onda nam ni znanje neće mnogo pomoći.

Reč je o disciplini. Jer, bez discipline, neće biti ni više ušteđenog novca. Ukoliko nemamo dovoljno discipline da novac koji smo odvojili "sa strane" zaista i sačuvamo (a ne da potrošimo čim nam se svidi, primera radi, poslednji model telefona koji smo upravi videli na reklami), onda nam ni sve finansijsko znanje neće biti od koristi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukoliko bismo pričali o procentima, onda je za dobro upravljanje ličnim finansijama disciplina važna 80%, a znanje 20%.

Inače, prvi koji je definisao ovo pravilo je Dejv Remzi, američki finansijski savetnik, pa se zbog toga ono najčešće pripisuje upravo njemu. 

Dakle, neko osnovno znanje morate da imate i zbog toga je finansijska edukacija od velike važnosti. Naravno, neće vam štetiti ni ako svoje znanje proširujete.

Sa druge strane, pored sticanja znanja važno je i da vežbate disciplinu. Ukoliko ste uspeli da napravite dobar balans između ova dva, vaš bankovni račun će to uskoro i pokazati.Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dejv remzi novac lične finansije minut za lične finansije saveti za lične finansije finansijska edukacija upravljanje novcem kućni budžet kamatica saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana