Tekst objavljen: 15.08.2023 16:55        


Hajde da ih razjasnimo pre nego što se odlučite za podizanje stambene pozajmice

Ovo su tri najčešće dileme o stambenim kreditima


Kupovina stambenog kredita od banke spada u jedan od najznačajnijih životnih koraka. Jer, kupovina sopstevene nekretnine je nešto što često zna da odredi dalji tok naših života, u smislu gde ćemo živeti, kako, sa kim...

Pošto većina nas nema toliko novca da bi mogla sebi da priušti nekretninu bez podizanja kredita, onda, posledično, odabir stambenog kredita postaje jedna od najvažnijih odluka koje možemo da donesemo tokom života.

Za razliku od keš kredita i kredita za refinansiranjestambeni kredit se (gotovo po pravilu) uzima jednom u životu, pa je zbog toga dodatni oprez poželjan, a pre same odluke o kupovini kredita potrebno je prikupiti što više relevatnih informacija.

Ipak, često se događa da, iako uradimo sve ovo (pa i više) ostanu određene dileme. Zbog toga vam danas donosimo odgovore na tri pitanja koje građani često postavljaju dok su u procesu apliciranja za stambeni kredit.


Ovo je često najveća dilema, a sa njom se suočite bukvalno na samom početku priče o kupovini stana i stambenog kredita.

Na ovo pitanje ne postoji univerzalni odgovor, ali postoji generalni savet koji je poprilično jednostavan:

Ukoliko znate ili možda pretpostavljate da niste neko kome će banka lako i jednostavno odobriti kredit (kako izgledaju takvi klijenti možete saznati ovde) onda treda prvo da se fokusirate na dobijanje kredita, a potom da se bavite traženjem samog stana. U svakom drugom slučaju, redosled nije toliko važan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Stambeni kredit u dinarima vs. stambeni kredit u evrima

Ovo je zaista jedna od onih "večitih dilema", koja je dodatno pojačana i promenama u visini EURIBORA.

Kao i uvek, odluka je nama vama, ali postoje preporuke koje možete uzeti u obzir:

  • Krediti sa fiksnom kamatnom stopom donose vam više mira, u smislu da nećete morati da brinete oko promene kursa.

  • Krediti u dinarima su indeksirani u evrima, tj. takođe su vezani za evro.

  • Krediti u dinarima najčešće imaju veću kamatu, pa su samim tim i skuplji

Ukoliko imate ovu dilemu, možda rešenje može da bude kredit u evrima sa fiksom kamatnom stopom, koja će vas, na određeni način zaštiti od mogućih promena u kursu. Sa druge strane, često se može čuti savet da kredite u dinarima treba uzimati za neke manje kupovine, tj. ako su u pitanju keš krediti.

  • Koliko moram da imam godina?

Stambeno krediti se u pojedinim situacijama odobravaju ljudima koji su u svojim dvadesetim godinama, a što se tiče gornje granice ona iznosi 70. leta. Tačnije, krediti se odobravaju onima za koje banke procene da će kredit moći da otplate do svog 70. rođendana.


Planirate kupovinu stambenog kredita? Ili vam možda treba keš ili kredit za refinansiranje? Kamatica savetnik je tu da vam pomogne u izboru najpovoljnijeg kredita za vas lično.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik kamatica savetnik ponuda svih kredita ponude svih banaka krediti sve banke sve banke na jednom mestu sve banke u srbiji najbrže do kredita najlakše do kredita kredit za minut potreban mi je kredit keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana