Tekst objavljen: 14.07.2022 16:55        


Otplata kredita pre vremena je san svih nas koji vraćamo banci pozajmljeni novac. Ovo su stvari koje treba da znate ukoliko se nađete u toj situaciji

Prevremena otplata kredita – evo šta je najvažnije da znate


Možda ste nekad čuli onu narodnu – dug je zao drug. Kada god se duguje neki novac to uvek predstavlja opterećenje za onoga ko duguje, a opterećenje je i mentalno i monetarno u tom slučaju.

Takva je situacija i kada se duguje novac koji smo od banke dobili u vidu kredita. Zbog toga mnogima „prevremena otplata kredita“ zvuči bolje nego neki hit popularne muzike. Ukoliko dođete u ovu situaciju o kojoj mnogi maštaju, bitno je da znate sledeće stvari.

Prevremena otplata kredita se deli na dve vrste i može biti:

  • potpuna otplata

  • delimična otplata
I potpuna i delimična otplata se mogu izvršiti u bilo kom trenutku, a dovoljno je podneti pisani zahtev za prevremenu otplatu u filijali banke. Nema razlike da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Ako je u pitanju delimična otplata kredita, klijent može da izabere da mu rata ostane ista, a da skrati period otplate ili da rok otplate ostane isti uz manju ratu.

Građanin koji želi pre vremena da otplati kredit ima pravo da u to uradi u bilo kom momentu tokom otplate i u tom slučaju ima pravo da mu se smanji ukupna cena kredita za iznos kamate i troškova za preostali period otplate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sa druge strane, banka može u ugovor da stavi naknadu za prevremenu otplatu kredita. To se ponekad dešava u situacijama kada je period prevremene otplate ugovorena fiksna kamatna stopa, a ako je reč o stambenom kreditu, ova stavka može da se primenjuje i na fiksnu i na varijabilnu kamatnu stopu.

U bankarskom rečniku to se zove “pretrpljena šteta zbog prevremene otplate” i ta naknada može da ide najviše do 1% od iznosa kredita i to u slučaju ako je period između prevremene otplate i prvogbitnog plana plaćanja duži od jedne godine. Ukoliko je ovaj period kraći od jedne godine, naknada ne može da bude veća od 0,5% iznosa kredita koji otplaćujete.

Tražite kredit koji ćete najbrže i najlakše da otplatite? Kamatica savetnik vam pomaže da nađete najpovoljniji keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

1 komentar

  1. User image
    stevan 19.07.2022 16:57

    Supruga je otplatila prevremeno keš kredit . Banka (Komercijalna nije ni pomislila da bar za kamatu na prevremeno otplaćene rate umanji dug nego je sve naplatila jer to je "politika banke"

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potpuna otplata hoću kredit najbolji kredit najpovoljniji kredit najjeftiniji krediti keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti svi krediti kreditni savetnik kamatica savetnik prevremena otplata kredita otplata kredita delimična otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana