Tekst objavljen: 25.05.2022 18:00        


Hoćete da kupite kredit od banke? Prvo treba da znate nekoliko osnovnih stvari

Šta je najvažnije da znate o kreditima?

Kao što se pri kupovini automobila detaljno raspitujete o tome ko je proizvođač i koje su karakteristike modela koji želite da kupite, tako nešto treba uraditi i kada odlučite da kupite kredit od banke.

Bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, vaša prethodna informisanost o detaljima kredita trebala bi da bude ista.

Jer, ako kod kola ne znate razliku između dizelaša i benzinca, onda prodavac automobila može da vam proda bilo šta. Ista je priča i sa kreditom: prodavci kredita (bankari) će vam prodati ono što je u njihovom interesu, a to je skuplji kredit.

Nekada su se krediti uzimali retko (ili nikada tokom života), a kada su uzimani to bi bilo zato što je to bio jedini način da se reši neko krupno finansijsko pitanje. Kapitalizam je to promenio, pa smo svakim danom, pokazuju statistike, čak 90 puta „pozvani“ da kupimo nešto. Malo ljudi može da odoli tom zovu i zbog toga se i povećao broj uzetih kredita.

Takva želja dovodi do potrebe za novcem, a ako ga nemate dovoljno za ono što želite, onda odlazite u banku i aplicirate za kredit. Mehanizam jednostavno tako funkcioniše i to je ono što je dobro da znate i da, ukoliko već niste, osvestite.

Zbog toga je dobro znati da se kredit ne dobija, već se kredit kupuje. A kupuje se obećanjem da ćete ga vratiti kroz rate tokom određenog vremena. Kada na to dodamo da građani često potpišu nešto što, suštiniski ne razumeju (a takvih stvari zna da ima mnogo u ugovorima o kreditu), onda je jasno zašto i dođe do problema u otplati. Suština kredita je da on treba da reši finansijski problem koji imate, a ne da ga dodatno produbi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kredit se uzima onda kada možete da ga uzmete, a ne kad morate. Kada morate, nemate mnogo izbora.

Kada odlučite da kupite kredit, onda treba obratiti pažnju na tri stvari:

  • koliki su troškovi obrade kredita

  • koliko kredit košta mesečno

  • koliko košta na kraju otplate

Poslednja stavka je uporediva sa ponudama drugih banaka. Kada u jednoj banci za 100 000 dinara na pet godina platite 150 000, a u drugoj za isti iznos na taj period date 128 000, onda je jasno šta vam se više isplati.

Kada su u pitanju stambeni krediti, dobro je da imate rezervni fond za tri do šest rada. Otplata stambenog kredita traje 20 ili 30 godina, a to je period u kome može mnogo toga da se desi, pa je dobro imati rezervu novca pri sebi.

Koji god kredit da vam je potreban, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najvažnije o kreditima keš krediti stambeni kredit krediti za refinansiranje najpovoljniji kredit otplata kredita saveti o kreditima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana