Tekst objavljen: 10.07.2013 10:30        


Sudeći po rezultatima ankete na portalu Kamatica, građanima Srbije svejedno je da li ih na šalteru dočekuje lepo doterana službenica koja na svako pitanje odgovara sa "Može!" ili čuvena Mica Ubica.

Ni Mica Ubica nije problem dok se štednja isplati

Takođe, čini se da klijente domaćih banaka nije previše briga ni koliko će dugo šetati do najbliže poslovnice. Doduše, ima i tu neke "logike". Što nam je bankomat dalje, to će nas više mrzeti da prošetamo do njega pa će nam i novac na računu duže potrajati.

I dok je, nažalost, odavno poznato da Srbi internetu ne veruju pa ih ni nedostatak internet bankarstva neće mnogo potresti interesantno je da tek svaki osmi budući klijent banku bira prema njenim poslovnim rezultatima i visini kapitala.

Tako možda i ne treba da čudi to što propast banke zatekne klijente iznenađenima i posle se čudom čude dok u domaćoj štampi čitaju ko je sve i kako dobijao kredite, kako se razbacivalo platama i čiji su sve rođaci bili na platnim spiskovima banaka.

Čak ni građana kojima je svejedno u kojoj banci imaju račun nema koliko bi se možda moglo očekivati - tek svaki deseti.

Kada je, konačno, reč o onome zbog čega su nam banke uopšte bitne rezultati i dalje iznenađuju.

Naime, svega pet procenata građana banku bira na osnovu visine kamatnih stopa na kredite. Možda je razlog tome i činjenica da nije mnogo veći ni procenat građana koji bi danas uopšte mogao i da razmišlja o podizanju kredita.

Ipak, kako onda objasniti apsolutnog pobednika ove ankete - štednju?!

Čak polovina anketiranih, svaki drugi potencijalni klijent kaže da banku bira na osnovu visine kamate na štednju.

Kako nas krajem oktobra čeka nova "ludnica" sa Nedeljom štednje biće interesantno videti na koji će način banke odreagovati na ovaj podatak.

S obzirom da se procenjuje da u slamaricama još uvek leži nekoliko milijardi evra pravilan potez bi mogao da im se dobrano isplati.

Ukoliko još uvek niste odgovorili na pitanje postavljeno u anketi, recite nam u komentaru na ovaj tekst - na koji način vi birate banku?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Marija Miloradov 10.07.2013 11:31

    U ponudjenim odgovorima Vaše ankete NEMA jednog bitnog kriterijuma: fer odnos prema klijentu i transparentni ugovori i način poslovanja
    To je kao razlika izmedju braka i ljubavne veze: tek protekom vremena i na puno sitnica vidite koliko je banka fer ili nije (na pr. uvaže reklamaciju i za sitan iznos,
    odgovaraju na e-mail,naplaćuju rad/uslugu platnog prometa ali ne naplaćuju svaki upit u stanje ili korišćenje bankomata; kada tražite kredit u banci gde imate štednju,spreme nacrt ugovora blagovremeno da ga stignete pročitati i brzo odgovore sa da ili ne

  2. User image
    DocH 10.07.2013 14:09

    Kvalitet usluge je apstraktan pojam, ali kao što napisa Marija važan je mnogo fer odnos. Banke se često ponašaju kao lihvari, dok klijente smatraju ovčicama. A tek kad kažu ˝politika banke˝. To mu dođe kao sveto pismo, bez obzira koje gluposti su tražene. Kome će oni novac-svoju robu- prodati???

  3. User image
    ne volim banke 10.07.2013 16:25

    Komentari su vam malo suvišni. Baš bi volela da znam koja se to banka ne poziva na politiku banke, što je na kraju zakonski potpuno dozvoljeno.Ono što je zakonom o zaštiti korisnika fin.usluga regulisano nije dovoljno jer sve ostalo je po zakonu dozvoljeno u kategoriju u skladu sa politikom banke.
    Ovde je reč o rezultatu ankete na određenom uzorku i stvarno je zapanjujuće da ljudi biraju banku prema visini kamate na štednju a ne prema visini kamate na kredite!

  4. User image

    Определио сам се за банку која ми је дала комплетан уговор на службеном језику и писму према Уставу Србије. Таква је само једна банка, и на основу тога сам закључио да су вољни да поштују закон и мене као клијента.
    У још једној банци ми одштампају име и презиме на свим деловима уговора на српском језику и писму, онако како је у мојој личној карти. У друге банке не идем, где ме дискриминишу по том основу. Остале разлике су мале и мени небитне.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija štediše štednja krediti klijenti banke klijent banke bankarsko tržište bankarski troškovi bankarski sektor bankarske usluge bankarska tarifa banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana