Tekst objavljen: 11.05.2022 17:00        


Postoji jedna stvar koju morate da uradite da vam novi kredit ne bi bio i nova glavobolja

Kada vam kredit može doneti probleme i kako da to izbegnete


Mada se izreka „dobar sluga ali zao gospodar“ najčešće vezuje za vatru, ovo vrlo lako možemo da primenimo i na novac. Pa samim tim i na novac koji kupujemo od banke u vidu bankarske pozajmice ili kredita.

Kredit nam može pomoći da ostvarimo nešto što želimo u životu i zbog toga ima epitet dobrog sluge. Sa druge strane, ukoliko novac od kredita trošimo nesavesno ili bez jasnog plana, onda nam bankarska pozajmica postaje zao gospodar, jer ćemo potrošeni novac teško vratiti. Mnogi u tom slučaju posegnu za kreditom za refinansiranje.

Drugim rečima rečeno: kredit je odlična stvar ako znate kako da ga koristite. Ako sa uzimanjem kredita ne dođe i do promene finansijskih navika koje ste prethodno imali, dobićete samo još jedan problem u životu. Kredit se kupuje od banke obećanjem da ćete te pare vratiti i to će vam biti obaveza koju možda nećete baš tako lako rešiti.

Da se to ne bi dogodilo potrebno je da, kao što smo napomenuli, sa novim kreditom u vaš život uđu i nove finansijske navike.

Sledećih pet stvari je nešto što predstavlja osnove zdravih finansija, pa ukoliko ih već ne primenjujete, savetujemo da počnete. Čak iako ne uzimate kredit, one će vam dobro doći za popravljanje finansijske situacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Lični budžet – prvi korak ka zdravim finansijama

Da li će on biti na papiru ili u Excelu – nije najvažnije. Najvažnija stvar je da popišete prihode i probate da predvidite troškove. Podrazumeva se da tog budžeta treba da se pridržavate.

  • Prioriteti

Odmah kad legne plata - platite neophodno: komunalije, dečiji vrtić, potrepštine za školu, hrana... Tek posle toga možete da vidite koliko vam je ostalo na raspologanju. Ovako nećete doći u situaciju da nemate da platite struju ili date detetu novac za užinu.

  • Trošenje na kraju meseca

Najčešće trošimo mnogo više novca na početku meseca, odnosno kada stigne plata. Tada nemamo realnu predstavu koliko novca imamo, deluje da ćemo izdržati ceo mesec, a nismo ni svesni da nekada tih 30 dana zna baš da se oduži.
Zato je uvek bolje da se na početku meseca strpite, pa tek na kraju kada vidite koliko vam je ostalo i tada sebi date oduška.

  • Sve na istom mestu

Ključna stvar za novac je – dobra organizacija, ali malo ljudi zaista ima dar dobre organizacije. Ako niste u toj grupi, onda vam neka od mnogobrojnih mobilnih aplikacija za lični budžet može pomoći. Dovoljno je da malo pretražite po internetu, odaberet onu koja vam se čini najzanimljivijom i pokrenete je na svom telefonu. Tako ćete na jednom mestu imati presek stanja i moći ćete u svakom trenutku da vidite kakva je situacija.

  • Stop impulsivnoj kupovini

Ovo je najgora navika koju možete da imate a koja se tiče vašeg novca.

Međutim, čak i za ovo postoji lek. Sledeći put kada dobijete ovaj nagon, sačekajte nedelju dana. Ako i posle tih nedelju dana želite da kupite tu stvar koja vam se dopala – onda to možda i vredi trošenja para. Ali, sva je prilika da ćete se predomisliti za tih sedam dana. Ne kaže se slučajno da je najbolja ušteda novca onda kada ga presavijete i vratite u svoj džep.



Ove navike možete primenjivati iako ne kupujete kredit od banke, jer sigurno donose osetno poboljšanje na polju vaših ličnih finansija.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni savetnik keš krediti krediti za refinansiranje najbolji kredit najpovoljniji kredit lične finansije saveti saveti o novcu saveti o kreditima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana