Tekst objavljen: 13.01.2016 15:30        


Dugalić je preneo danas da je Apelacioni sud ispravio nelogičnost koja je nastala presudom Višeg suda, te je verifikovao kamatnu stopu kao deo ugovora.

Apelacioni sud: Kamatna stopa kao deo ugovora

On je, na konferenciji za štampu, kazao da je Apelacioni sud, sredinom decembra, potvrdio presudu Višeg suda da banke ne mogu jednostrano da menjaju kamatnu stopu, ali i da inicijalna kamata ostaje deo ugovora između banke i klijenta.
Dugalić je naglasio da se kamatna stopa može menjati samo u dogovoru ugovornih strana.

On je, na konfereniji za štampu, ukazao da je polovinom prošle godine veliku pažnju javnosti izazvala presuda Višeg suda, kojima je poništena kamata u ugovoru indeksirana u švajcarskim francima, čime je poništena mogućnost naplate kamata.

Međutim, kako je dodao, presudom Apelacionog suda, koja je ostala nezapažena u javnosti, ukinut je deo presude Višeg suda i ispravljena nelogičnost.
U presudi je, prema njegovim rečima, ostala odrednica o promeni kamatne stope u skladu sa poslovnom politikom banke onemogućena.

Apelacioni sud je, kako je dodao, dalje verifikovao kamatnu stopu kao deo ugovora između banke i klijenta.
"Od kako postoji kredit kao instrument zaduživanja kamatna stopa je deo tog ugovora, i uvek će postojati. Apelacioni sud svojom odlukom od 15. decembra ispravio je deo presude Višeg suda", konstatovao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
klijenti banke kamate na kredite krediti banka kamatne stope promena kamatnih stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana