EUR 117,74 USD 106,05 CHF 108,31

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 19.08.19. :: 117.7720 rsd

Tekst objavljen: 14.09.2018 10:39        


Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je da su preterane propagandne ocene predstavnika vlasti da Srbija zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima ulazi u zlatno doba i da prestiže zemlje u okruženju.

Srbija ima solidne pokazatelje - daleko da je rekorder

"Istina je da Srbija ima solidne ekonomske pokazatelje, ali je daleko od toga da je rekorder u Evropi", kazao je Arsić agenciji Beta.

On je komentarišući izjavu ministra finansija Siniše Malog o "impresivnim rezultatima srpske ekonomije" naveo da će Srbija ove godine imati visoku stopu rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP), jednu od najvećih u Evropi, ali da je to uglavnom posledica niske prošlogodišnje baze.

"I naredne godine se očekuje visoka stopa rasta od 3,5 do četiri odsto i za sada ne postoje srednjoročni rizik se to ne dogodi jer je postignuta makroekonomska stibilnost, odnosno javne finansije su u dobrom stanju, inflacija je niska i stabilna, smanjuje se učešće javnog duga u BDP-u, a kamate su niske", rekao je Arsić.

Po njegovoj oceni, biće teško da se održe takvi rezultati jer na duži rok postoji rizik za ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta koje su neophodne da bi građani osetili poboljšanje standarda.

"Da bi Srbija imala visoke stope rasta u dužem periodu potrebne su dobre institucije, odnosno efikasna državna uprava i efikasnija realizacija javnih investicija, smanjenje korupcije i sive ekonomije, bolja zaštita ugovora i svojine", kazao je Arsić.

Dodao je da je važno i da se bolje upravlja javnim preduzećima jer se sada na čelna mesta postavljaju lojalni a ne stručni ljudi, za razliku od ranijeg perioda kada su takođe na tim pozicijama bili lojalni ali i stručni kadrovi.

"Dok se ne postigne takav podsticajan privredni ambijent neće biti dugoročnog rasta BDP-a, što pokazuju i primeri nekih američkih zemalja koje su imale stabilno makro-ekonomsko okruženje ali nisu izgradile dobre institucije i otklonile visoku korupciju", istakao je Antić.

Ukazao je da evrointegracije pomažu Srbiji da bude na "dobrom putu" ali da ostajanje na tom kursu "zavisi od nas".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija ekonomija privredni rast BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana