Tekst objavljen: 24.04.2019 15:35        


Slovenija je kao najrazvijenija zemlja u bivšoj SFRJ 1989. godine imala BDP po glavi stanovnika od 34.137 američkih dolara.

Srbija pravi 7.200 dolara po glavi stanovnika, skoro 3 puta manje nego u SFRJ

Hrvatska je tada s BDP od 21.567 dolara zaostajala 36,8 odsto za ovom susednom zemljom. Srbija je sledila znatno iza sa BPD od 19.000 hiljada dolara, a lošije rangirana od naše zemlje bile su Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Danas, 30 godina kasnije, prema poslednjim podacima koje je izneo predsednik Aleksandar Vučić, bruto domaći proizvod Srbije po glavi stanovnika iznosi 7.207 dolara, što je skoro 3,5 puta manje od Slovenije gde BDP po glavi stanovnika danas iznosi 24.597 dolara.

U odnosu na Austriju i Nemačku, Srbija je drastično lošije rangirana. Tako je recimo BDP po glavi Austrijanca 52 hiljade dolara, a Nemačke 51.760 dolara . To je razlika od sedam puta, dok je BDP Srbije po glavi stanovnika za oko 5,5 puta manji i od Francuske (38.476 dolara). U Hrvatskoj BDP iznosi oko 13.500 dolara po glavi stanovnika, Crnoj Gori 7.800 dolara a u Bosni i Hercegovini oko 5.160 dolara.

Italijanski ekspert Mateo Bonomi, sa Instituta za međunarodne odnose iz Rima, nedavno je rekao da će zemljama Zapadnog Balkana biti potrebno 60 do 100 godina da dostignu prosečan BDP zemalja Evropske unije.

On je tada konstatovao da je glavna prepreka za razvoj Zapadnog Balkana manjak demokratije i vladavine prava, kao i česte političke nestabilnosti i skretanje pažnje sa ekonomskih tema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Rezultat je da su zemlje regiona nagomilale trgovinski deficit sa EU od 97 milijardi evra, a paralelno su rasli njihovi dugovi. Istovremeno, pomoć dolazi iz pristupnih fondova i ona se kreće od 40 miliona evra za Crnu Goru, do 200 miliona evra za Srbiju, što nije dovoljno da se premosti disbalans i pospeši razvoj zemalja Zapadnog Balkana", smatra Bonomi.

Tadašnja Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija po ekonomskoj je razvijenosti 1990. zauzimala 31. mesto u svetu, dok su 2007. godine sve države sledbenice, s izuzetkom Slovenije (na 29. mestu), bile znatno lošije plasirane.

Bonomi upozorava da će u ovom periodu dostizanja standarda EU sve više mladih odlaziti iz zemalja Zapadnog Balkana.

"Do sredine veka, još dva miliona ljudi će napustiti Zapadni Balkan, što se u ekonomskom pogledu može odraziti na smanjenje mogućnosti za rast i razvoj", kazao je Bonomi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemlje ex yu bdp srbije BDP bivša jugoslavija jugoslavija Srbija poređenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana