Tekst objavljen: 31.03.2019 15:06        


Svakom četvrtom radniku u Srbiji se ne uplaćuju ili se samo delimično pokrivaju porezi i doprinosi na zaradu. Privrednici anketirani o sivoj ekonomiji veruju da je u takvoj situaciji 27 odsto zaposlenih. Tako doživljavaju poslovanje svojih konkurenata. Kada je reč o njihovom radu, svega pet odsto priznaje da ima problema sa uplatom tereta na platu, a retki odaju da jedan odsto zaposlenih drži bez ugovora.

Svaki četvrti radnik bez doprinosa

S druge strane, više od polovine privrednika u Srbiji smatra da su uslovi poslovanja loši, a da su uslovi dobri ističe 45 odsto anketiranih privrednika.

Redovna anketa Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj otkriva i da četiri odsto angažovanih zaposlenih su – preduzetnici.

Njih je poslodavac uslovio da registruju agenciju i njemu pružaju usluge, iako neretko čitavo radno vreme rade samo za njega. Većina, 89 odsto ima stalno zaposlenje, a šest odsto radi preko autorskog, ugovora o delu ili omladinske zadruge.

Do kraja meseca Vlada bi trebalo da usvoji Akcioni plan za suzbijanje sive eskonomije za ovu i narednu godinu.

– On će imati pet ciljeva, 36 mera i 132 aktivnosti – najavio jeu ponedeljak Igor Lončarević iz NALED-a.

– Smanjenje poreskog opterećenja rada i podsticajne mere za legalno poslovanje, nasuprot represivnim, ostaju jedan od prioriteta privrede i NALED-a.

Prioritetna mera na kojoj privreda insistira jeste dalje smanjenje poreskog opterećenja zarada, gde je napravljen pomak ukidanjem doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca.

To je nedovoljan korak za veće rasterećenje, ali je važan signal da je država spremna da razgovara na ovu temu.

Treba raditi na ukidanju parafiskala i uspostavljanju javnog elektronskog registra neporeskih nameta.

NALED se zalaže za veći obuhvat oslobađanja poreza početnika u poslovanju.

Smatramo da je neophodno u ovoj i sledećoj godini završiti prelazak na sistem digitalne fiskalizacije, uvesti sisteme e-nabavki i e-faktura. Nema sumnje, porezi i doprinosi na rad se i dalje najčešće izbegavaju u Srbiji, to smatra 62 odsto ispitanika. Slede lokalne i republičke takse i porez na dobit.

Privrednici procenjuju da u njihovoj delatnosti svaka peta firma posluje u sivoj zoni. Godinu ranije udeo nelojalne konkurencije je bio veći – 29 odsto. Poresko oslobađanje u prvoj godini poslovanja za prva tri meseca, od oktobra do kraja prošle godine, iskoristilo je 470 preduzetnika iz 31 opštine u Srbiji.

Na olakšicu imaju pravo mladi koji počinju biznis, a školovanje su završili do godinu pre i oni koji su na evidenciji nezaposlenih duže od šest meseci. NALED se zalaže da ovi podsticaji budu dostupni većem broju kategorija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nedavno je istekao prethodni Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije, na kome je takođe radio NALED. Neke mere nisu usvojene.

– Delimično smo zadovljni učinkom – kaže Dragana Ilić iz NALED-a.

– Učinjeno je dosta na reformi inspekcije. Nije zaživeo registar parafiskalnih nameta, kao ni novi sistem fiskalizacije. Očekujemo da se to do kraja godine usvoji, i od naredne da počne prilagođavanje. Ovog puta fokus će biti na prekršajnim sudovima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez Srbija radnik naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana