Tekst objavljen: 24.10.2015 15:55        


Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija namenilo je za ovu godinu 50 miliona dinara za razvoj digitalnog preduzetništva u Srbiji, najavljeno je u Privrednoj komori Beograda (PKB). 

Za razvoj IT sektora u Srbiji ove godine 50 mil dinara

Na prezentaciji uslova kreditiranja i načina korišćenja sredstava za finansiranje kompanija u IT sektoru, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić je rekao da na javni poziv mogu da se jave mlade i start up kompanije i sve IT kompanije koje se pretežno bave informatičkom delatnošću, a koje imaju inovativne projekte, navedeno je u saopštenju.

"Mlada kompanija je svaka ona koja je registrovana pre manje od dve godine od raspisivanja javnog poziva", rekao je Savić i dodao da se od onih kojima će biti odobrena sredstva očekuje da doprinesu razvoju informatičkog društva i IT industrije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, postoji tendencija da se ovaj program sprovodi svake godine, a u pitanju su kreditna sredstva za preduzetnike u iznosu od 1,5 milion dinara, dok je maksimalni iznos kredita za pravna lica i firme 3 miliona dinara.

Grejs period biće godinu dana, a posle toga kamatna stopa na ove kredite na godišnjem nivou biće jedan odsto, a vraćanje sredstava kvartalno, kaže se u saopštenju.

Savić je ocenio da je za IT projekat dovoljno četiri godine da se realizuje a sredstva vrate ističući da je interesovanje za te kredite veliko i da se zato očekuje da će sva sredstva biti plasirana u određenom roku.

"Kriterijumi za izbor programa kojima će se odobravati krediti biće inovativnost, održivost, koliko ljudi zapošljavaju, da li su iz ruralnog ili privredno razvijenog područja, o čemu će odlučivati komisija koju čine predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije i univerzitetski profesori u oblasti informatike", kazao je Savić.

On je istakao da se je na odluku da se podrži upravo digitalno preduzetništvo najviše uticala činjenica da se taj sektor najbrže razvija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razvoj it sektora Krediti za malu privredu it sektor it sektor strat up krediti Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana